Herra Hakkarainen katsoo unimaskin takaa pitelemäänsä suurennuslasia ja Masa Marsu tarkkailee taustalla.
Marko Mäkinen

Tilausesitys: Herra Hakkarainen harrastaa

Herra Hakkarainen ei tietääkseen harrasta mitään. Aamuisin hän on kuitenkin ihan kuitti, mistä hän syyttää huonoa patjaa. Mutta mitäs tutuista tutuin unissakävelijä toilailee öisin?

Herra Hakkarainen harrastaa on kolmen tanssijan tähdittämä humoristinen tarina suositun unissakävelijän harrastuskokeiluista. Herra Hakkarainen luulee, että syy aamuiseen väsymykseen on huono patja, mutta todellisuudessa hän kokeilee öisin läpi kaikki harrastukset. No, se ei tosin suju ihan niin kuin pitäisi. Nukkuessa asiat menevät vähän sinne päin ja siitä syntyy iloisen tanssinsekainen sotku!

Kaikkien tuntema Herra Hakkarainen on seikkaillut Mauri Kunnaksen kirjojen sivuilla vuosikymmenien ajan – ensin sivuosassa, sitten päähenkilönä – ja nyt hän tanssii tiensä Hurjaruuthin näyttämölle. Koko perheen esitys innoittuu Herra Hakkaraisen koomisiin mittoihin kasvaneesta toikkaroinnista ja yhdistää sen katutanssiin.

Ohjaus Hanna Ryti. Rooleissa nähdään Kaisa Niemi, Emre Sevim ja Simeoni Juoperi.

 

Tennistä, painia, skeittausta. Kaikilla tuntuu olevan jokin harrastus, paitsi minulla. Vaan mahtaisiko tämmöiselle kömpelölle arkajalalle mikään harrastus sopia? Parempi nukkua yön yli, jos aamulla olisi viisaampi.

Herra Hakkarainen

Tiedustelut ja tilaukset

Oletko kiinnostunut tilaamaan esityksen? Ota yhteyttä vastaavaan tuottajaamme: miia.pajarinen(at)hurjaruuth.fi

Ajankohta

Kesto

Noin 50 min

Paikka

Sopimuksen mukaan

Ikäsuositus

Noin 3–10-v.

Muuta

Esitys on suomeksi. Suositellaan suomea ymmärtäville. Tiedustelut: miia.pajarinen(at)hurjaruuth.fi

Ohjaus ja dramaturgia: Hanna Ryti
Koreografiat: Simeoni Juoperi, Kaisa Niemi, Emre Sevim, Hanna Ryti
Tanssijat: Simeoni Juoperi, Kaisa Niemi, Emre Sevim
Lavastus- ja pukusuunnittelu: Paula Koivunen
Äänisuunnittelu ja musiikki: Ville Leppilahti
Herra Hakkarainen harrastaa -kappaleen sanoitus: Simeoni Juoperi
Valosuunnittelu: Riku Virtanen
Projisoinnit: Sakari Laurila
Pukujen valmistus: Pauliina Sutinen, Renne Lehto, Aino Sen (puvustoharjoittelija)
Lavasterakennus: Petri Mäkelä, Oskari Mäntynen, Paula Koivunen
Rekvisiitta: Renne Lehto
Koreografinen konsultaatio: Liisa Risu

Esitysoikeus: Agency North

Käsiohjelma – Herra Hakkarainen harrastaa

11.3.–5.4. & 30.9.–26.10.2023 Hurjaruuthin näyttämöllä, kesto noin 50 min

 

Herra Hakkarainen makaa maassa patjalla pää kohotettuna. Vieressä seisovat herra ja rouva Makkara katsovat häntä.
Kuva: Marko Mäkinen

Ohjaajan sana

Lapsena suosikkihahmoni Mauri Kunnaksen kirjoissa oli Herra Hakkarainen. Yöllinen vaeltaja piti bongata aina kun mahdollista. Samaa bongailua jatkoin, kun oma lapseni oli iltasatuiässä. Lopulta ei tarvinnut enää bongailla; Hakkarainen sai oman kirjansa ja oli ihan joka sivulla.

Herra Hakkarainen harrastaa on kirja, jonka äärellä aikuinen ja lapsi voivat nauraa yhdessä. Yhteinen nauru innoitti minua myös esityksen tekemiseen. Halusin kertoa tämän humoristisen tarinan, jossa Hakkarainen harrastaa läpi yöt ja etsii parempaa patjaa päivät.

Hakkaraisen ja tämän tovereiden toikkarointi oli luonnollisesti inspiraationa myös esityksen liikekielelle. Kirjan lisäksi esitykseen ovat tietysti vaikuttaneet esiintyjät. Heidän erilaiset taustansa, tanssigenrensä ja temperamenttinsa kietoutuvat iloisesti Herra Hakkaraisen maailmaan ja tuloksena on mehukas tanssiteatterillinen mocktail, jonka voi nautiskella jokainen yli kolmevuotias. Kippis!

Hanna Ryti

 • Hanna Ryti, ohjaaja

  Hanna Ryti on helsinkiläinen teatteriohjaaja, esitysdramaturgi, näytelmäkirjailija ja kirjailija. Hänen esityksilleen on ominaista, että visuaalisuus, fyysisyys, huumori sekä eri taiteenlajit yhdistyvät niissä rohkeasti. Hänen viimeisimpiä töitään ovat uusi dramatisointi Liisa Ihmemaassa -sadusta Mikkelin Teatteriin ja Katri Valasta kertonut näytelmä Vala!, jota esitettiin Tampereen Työväenteatterissa ja Espoon Kaupunginteatterissa.

Esiintyjät

 • Simeoni Juoperi, tanssija

  Simeoni ”Slyrre äS” Juoperi on Helsingissä asusteleva taiteilija, tanssija, esiintyjä, rap-artisti ja kulttuurin sekatyöläinen. Hän edustaa legendaarista suomalaista break-ryhmää Hips Don’t Lie ja musisoi mm. yhtyeissä Toistuvat Yllätykset sekä Vauvaöljy.

 • Kaisa Niemi, tanssija

  Kaisa Niemi on tanssija, esiintyjä ja koreografi, joka on toiminut monipuolisesti tanssin, teatterin ja tanssiteatterin parissa. Hän on tuttu myös Tanssiteatteri Hurjaruuthin tuotannoista: ensimmäistä kertaa hän oli mukana Hurjaruuthin Talvisirkus Säteessä vuonna 2001. Hänen viimeisimpiä töitään ovat Petri Kekonin Ei aikaa, Sivuun ensemblen Silentopia ja Tuomo Railon Antti Puuhaara. Erityisen lähellä Niemen sydäntä on klovneria.

 • Emre Sevim, tanssija

  Emre Sevim rakastui breikkaamiseen Istanbulin kaduilla. Turkista Suomeen kahdeksan vuotta sitten rantautunut Sevim on kerryttänyt kokemusta ammattibreikkarina jo yhdeksäntoista vuoden ajalta, ja hän kiertää aktiivisesti kisaamassa ympäri Eurooppaa. Hän on voittanut muun muassa breakdancen Suomen mestaruuden 2017 ja päässyt Talent Suomi -ohjelman semifinaaliin. Viime aikoina Sevim on tanssinut muun muassa Tanssiteatteri Hurjaruuthissa ja Viking Linella. Lisäksi hän työskentelee hiusmuotoilijana.

Työryhmä

Ohjaus ja dramaturgia: Hanna Ryti
Koreografiat: Simeoni Juoperi, Kaisa Niemi, Emre Sevim, Hanna Ryti
Tanssijat: Simeoni Juoperi, Kaisa Niemi, Emre Sevim
Lavastus- ja pukusuunnittelu: Paula Koivunen
Äänisuunnittelu ja musiikki: Ville Leppilahti
Herra Hakkarainen harrastaa -kappaleen sanoitus: Simeoni Juoperi
Valosuunnittelu: Riku Virtanen
Projisoinnit: Sakari Laurila
Pukujen valmistus: Pauliina Sutinen, Renne Lehto, Aino Sen (puvustoharjoittelija)
Lavasterakennus: Petri Mäkelä, Oskari Mäntynen, Paula Koivunen
Rekvisiitta: Renne Lehto
Koreografinen konsultaatio: Liisa Risu
Esitysoikeus: Agency North

Kuvagalleria

Haluan lisää esitystä!

3,5-vuotias ennakkonäytöksen jälkeen

Parasta, mitä oon nähnyt vuosiin

Katsoja 42 v ennakkonäytöksen jälkeen