13.2.-19.2.2012

Klovnifestivaali Punainen helmi 2012

Kansainvälinen naisklovnifestivaali PUNAINEN HELMI 13.–19.2.2012

Tanja Simma & Caroline Richards: 2 and 1 solo (Itävalta & Iso-Britannia)

Kaksi klovnitarta musiikin maailmassa.

Äänellinen komedia, jossa klovniduo vyöryttää näyttämölle riemukkaan sarjan toinen toistaan hullumpia kohtauksia musiikin maailmasta, sydäntälämmittävästi ja hurmaavasti.

Itävaltalainen Tanja Simma on esiintynyt jo 1980-luvulta saakka niin kotimaassaan kuin ulkomaillakin. Hänellä oli kolmen vuoden kiinnitys Cirque du Soleil’ssa Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Caroline Richards on brittiläinen näyttelijä, ohjaaja ja klovni.

Nola Rae: Elizabeth´s Last Stand (Iso-Britannia)

Jotain kummaa on tapahtumassa Bettylle.

Tai ehkä hän on vain asunut liian kauan yksinään, 
sillä hän kuvittelee kuninkaallisen kummituksen vaanivan häntä. Kuka hän oikein kuvittelee olevansa… kuningatarko?

Elisabeth ensimmäisen innoittama esitys on hulvaton kuvaus vanhenevasta naisesta, joka perustaa oman kuninkaallisen hovin makuuhuoneeseensa. Nola Rae on pitkän linjan klovnitar, jonka ura alkoi jo 1970-luvun alussa. Australiassa syntynyt Rae on kansainvälisesti arvostettu taiteilija, joka on esiintynyt yli 60 maassa.

Angela de Castro: The Gift (Brasilia) & Rachel Ponsomby: Virginia Davis’s Symposium (Belgia)

Kahden soolon illassa nähtiin ensin Angela de Castron Gift -esitys. Koko maailman rakastaman naisklovnin esitys on universaali tarina rakkauden etsimisestä, kerrottuna klovnerian huikaisevin keinoin.

De Castro esiintyi kotimaansa teatterikenttää mullistaneessa Macunaima -esityksessä, jonka näki yli miljoona katsojaa niin Brasiliassa kuin ulkomailla. Nykyään Lontoossa asuva taiteilija esiintyy aktiivisesti ympäri maailmaa, opettaa klovneriaa sekä ohjaa sirkusesityksiä, muun muassa walesilaiselle No Fit State Circusille.

Väliajan jälkeen belgialainen Rachel Ponsomby sytytti yleisön riemastuttavalla esityksellään. Ponsombyn esitys oli musiikillista klovneriaa. Teoksessa antropologi ja musiikintutkija Virginia Davis luennoi yleisölle musiikin tieteestä, taiteesta, voimasta ja kauneudesta. Neiti Davisin luennossa eriskummalliset soittimet, lasia särkevä ooppera ja tulinumerot yhdistyvät huikeaksi sinfoniaksi. Ponsomby on aiemmin esiintynyt muun muassa Cirque Plumessa ja Circus Ronaldossa.


Espoon Kaupunginteatterissa ja Reginateaternissa esiintyi ruotsalainen Ika Nord teoksellaan Solo (feat. luuranko Åke).

Ika Nord: Solo (feat. luuranko Åke) (Ruotsi)

Ika Nordin valloittava sooloteos on tutkimusmatka klassisen musiikin romanttiseen ja mahtipontiseen maailmaan. Upeasti puvustetun teoksen matkakumppanina on charmantti herrasmiesluuranko Åke. Ika Nord on Ruotsin johtavia naisklovneja ja esiintyi nyt ensimmäistä kertaa Suomessa.

Taina Mäki-Iso: Kohti horisonttia (Suomi)

Yksinäinen naiseläjä Martta saa toimestaan potkut. Tästä käynnistyy klovnin omintakeinen ihmettely paikastaan globaalissa maailmanmenossa. Esitys on tiukasti kiinni ajassa painellessaan modernin elämänmenon kipupisteitä. Niin kuin niin moni työikäinen ja nuori, on Martta väsynyt alituiseen suorittamiseen ja pätevyyden vakuutteluun. Martan potkut sysäävät hänet eksistentiaalikriisiin: Mitä nyt on horisontissa?

Fyysiseen teatteriin ja klovneriaan erikoistuneen Taina Mäki-Ison Kohti horisonttia on omaperäinen ja uutta luova yhdistelmä klovneriaa, teatteria, tanssia ja musiikkia.


Espoon Kaupunginteatterin Louhisalissa esiintyivät kahden soolon illassa myös suomalaiset Hanna Terävä ja Janna Haavisto. 

Hanna Terävä: Maija (Suomi)

Hanna Terävän koomillinen hahmo naurattaa yhdistelemällä villisti, mutta sydämellisesti arkipäiväisiä ja absurdeja asioita.

Janna Haavisto: Klovni Britta goes burleski (Suomi)

Ylineuroottinen Klovni-Britta muuttaa kerralla elämänsä ja vapauttaa burleskin hengessä oman disco-kuningattarensa. Muuttumisleikissä paljastuu uusi Britta, jonka klovnin naiiviuteen voimme kaikki samaistua.

Tukholman Teatterikorkeakoulusta klovnerian maistereiksi valmistuneet Hanna Terävä ja Janna Haavisto ovat Suomen ainoat akateemiset klovnit eli pellemaisterit.