Talvisirkus

Lämminhenkinen koko perheen Talvisirkus on ihastuttanut katsojia jo vuodesta 1994. Monille perheille Talvisirkuksesta on muodostunut joulunajan traditio, mutta joka vuosi myös uudet yleisöt löytävät Talvisirkuksen pariin.

Ohjelmistossa nyt

Talvisirkusten nimet voivat nostattaa monissa nostalgisia väreitä: Vega, Tähti, Taika, Kuusi, Sirius, Nauru, Lumi, Aika, Poro, Valo, Tuike, Sika, Nenä, Afrikka, Kosmos, Uni, Matkalla, Muisti, Play, Rakkaus, BAU, Vauhti, Ilo, Super…

Kriitikot ja katsojat ovat rakastaneet Talvisirkuksia, ja monilla on yli parinkymmenen erilaisen sirkuksen joukossa oma ehdoton suosikkinsa. Talvisirkus on palkittu Sirkuksen Lumo -palkinnolla, ja vuonna 2012 Helsingin Sanomien kulttuuritoimitus valitsi Talvisirkus Afrikan yhdeksi ”Vuoden huipuista” eli vuoden 2012 mieleenpainuvimmista ja koskettavimmista taide-elämyksistä.

Tekijät Talvisirkus-tradition takana ovat Tanssiteatteri Hurjaruuthin teatterinjohtajana vuoteen 2019 saakka toimineet ohjaaja-koreografi Arja Pettersson sekä hänen pitkäaikainen työparinsa pukusuunnittelija Kirsi Manninen. Pettersson on ohjannut kahdestakymmenestäseitsemästä Talvisirkuksesta 18 ja tuonut Talvisirkusten myötä nykysirkuksen pysyvästi Suomeen. Talvisirkuksen legendaarinen Sika, ranskanpottupartaiset Tontut ja Rotat sekä lukuisat muut sirkushahmot ovat aina vuoteen 2014 saakka mukana olleen Mannisen käsialaa.

Talvisirkuksia ovat olleet tekemässä myös vierailevat ohjaajat Liisa Risu, Sanna Silvennoinen, Davide Giovanzana, Hannu Raatikainen ja Maksim Komaro sekä sadat kotimaiset ja ulkomaiset sirkuksen, tanssin, teatterin ja musiikin ammattilaiset.

Lukuisat suomalaiset sirkustaiteilijat ovat aloittaneet uransa Talvisirkuksesta. Esiintyjäkaartissa on nähty vuosien varrella kansainvälisiä huippuartisteja ja sirkusorkesterina ovat toimineet monet hienot kokoonpanot kuten Trio Bordurka, Cleaning Women, Nieminen ja Litmanen, Valtteri Pöyhönen, Petteri Rajanti, Peloton, Kuukumina sekä Ninja Beat.

Talvisirkuksen katsomossa kohtaa usein monta sukupolvea: isovanhemmat, vanhemmat ja lapset. Talvisirkuksessa käy myös paljon nuoria ja aikuisryhmiä, työporukoita ja pikkujoulunviettäjiä. Sanattoman tarinankerronnan ansiosta Talvisirkus on kaikkien ulottuvilla ja sopii hyvin myös kansainvälisille katsojille. Esteettömyyteen on kiinnitetty huomiota ja katsomosta löytyy myös pyörätuolipaikkoja.

Katsojien kommentteja Talvisirkuksista:

Kukaan ei voi olla pitämättä tästä! Taidokas, hillitön, hauska! Ihana musiikki, tyylikäs visuaali­nen ilme ja silmänruokaa kaikille!

Kertakaikkisen hieno esitys — sopii kaikenikäisille!

Talvisirkuk­set aikajärjestyksessä

2023 Talvisirkus Super, ohjaus Sanna Silvennoinen
2022 Talvisirkus Ilo, ohjaus Liisa Risu
2020-2021 Talvisirkus Vauhti, ohjaus Sanna Silvennoinen
2019 Talvisirkus BAU, ohjaus Liisa Risu
2018 Talvisirkus Rakkaus, ohjaus Sanna Silvennoinen
2017 Talvisirkus Play, ohjaus Davide Giovanzana
2016 Talvisirkus Muisti, ohjaus Arja Pettersson
2015 Talvisirkus Matkalla, ohjaus Mak­sim Komaro
2014 Talvisirkus Uni, ohjaus Arja Pet­ters­son
2013 Talvisirkus Kos­mos, ohjaus Davide Gio­van­zana
2012 Talvisirkus Afrikka, ohjaus Arja Pet­ters­son
2011 Talvisirkus Nenä, ohjaus Liisa Risu
2010 Talvisirkus Sika, ohjaus Arja Pet­ters­son
2009 Talvisirkus Tuike, ohjaus Hannu Raatikainen
2008 Talvisirkus Valo, ohjaus Arja Pet­ters­son
2007 Talvisirkus Poro, ohjaus Arja Pet­ters­son
2006 Talvisirkus Aika, ohjaus Arja Pet­ters­son
2005 Talvisirkus Lumi, ohjaus Arja Pet­ters­son ja Liisa Risu
2004 Talvisirkus Nauru, ohjaus Arja Pet­ters­son ja Liisa Risu
2003 Talvisirkus Sir­ius, ohjaus Arja Pet­ters­son
2002 Talvisirkus Kuusi, ohjaus Liisa Risu
2001 Talvisirkus Säde, ohjaus Arja Pet­ters­son
2000 Talvisirkus Taika, ohjaus Arja Pet­ters­son
1999 Talvisirkus Lumous, ohjaus Arja Pet­ters­son
1998 Talvisirkus Tähti, ohjaus Arja Pet­ters­son
1997 Talvisirkus Vega, ohjaus Arja Pet­ters­son
1996 Talvisirkus, ohjaus Arja Pet­ters­son
1995 Joulusirkus, ohjaus Arja Pet­ters­son
1994 Joulusirkus, ohjaus Arja Pettersson