6.2.-9.2.2019

Klovnifestivaali Punainen helmi 2019

Kansainvälinen naisklovnifestivaali PUNAINEN HELMI 6.–9.2.2019

Hilary Chaplain (USA): A Life in her Day
Yksi Yhdysvaltojen merkittävimmistä fyysisistä komedienneista saapuu Suomeen! Hilary Chaplain on kiertänyt sooloteoksellaan ympäri maailmaa ja esitys on palkittu mm. New York International Fringe Festivalilla parhaana sooloesityksenä. Epäsovinnainen ja järkyttävän hauska esitys naisen elämästä on ihana sekoitus fyysistä komediaa ja vakavaa teatteria. Esityksen on ohjannut maailmankuulu klovni Avner Eisenberg. Ikäsuositus yli 8-vuotiaille. Kesto n. 60 min.

Pepa Plana (CAT): l’Atzar
Klovnerian tosifanit pääsevät herkuttelemaan, kun loistava katalonialaisklovnitar Pepa Plana saapuu jälleen Suomeen. Klovnin elämä on tunnetusti täynnä ongelmia, mutta klovni ratkaisee ne aina omalla, briljantilla tavallaan. Ja usein edessä on jo uusia pulmia! Onneksi kohtalo puuttuu peliin, ja klovni löytää edestään jotain odottamatonta…

Mireia Miracle (ESP): Rojo
Klovni, tyttö, nainen. Matkalaukut täynnä unelmia. Valtava aita, joka erottaa. Madridilaisen klovnittaren runollinen sooloteos yhdistää tanssia ja klovneriaa, herkkää ja hauskaa. Visuaalisesti kaunis ja leikkisä esitys ottaa yleisön mukaan etsimään ja ylittämään rajoja. Sopii kaiken ikäisille. Kesto n. 60 min.

Taina Mäki-Iso ja Jouni Bäckström (FIN): Tohtori Zeiffal, tohtori Zeigal ja virtahepo jota ei koskaan saatu kiinni
Lähde mukaan hippojahtiin! Hulvaton komedia kahdesta hupaisasta virtahepotutkijasta kikatuttaa kaiken ikäisiä. Rooleissa suvereeni klovnikonkari Taina Mäki-Iso ja oopperalaulaja-klovni Jouni Bäckström. Musiikkiteatteri Kapsäkissä ensi-iltansa saanut esitys on suomalainen versio palkitusta ja Englannissa suurta suosiota saaneesta esityksestä Dr Zeiffal, Dr Zeigal and the Hippo That Can Never Be Caught. Esityksen on ohjannut lontoolaisen The Mouths of Lions -teatterin taiteellinen johtaja Georgia Murphy. Kesto n. 60 min. Ikäsuositus yli 4-vuotiaille.

Hanna Terävä: Naku
Naku on jatkoa klovni Hanna Terävän prinsessateemaiselle esitysrilogialle. Trilogian teokset Ruusunen, Lumikki ja Tuhkimo käsittelivät klassisia satuja ja niiden merkityksiä klovnerian keinoin. Nakussa ei nähdä prinsessamekkoja tai maskeja – Naku on teos alastomuuden monista merkityksistä. Riisuttu tarina ja avoin olemus jättävät klovnille ainoastaan punaisen nenän, jonka suojassa kohdata oman itsensä naku sisin.

Klovni: Hanna Terävä
Musiikki: Tapani Varis
Ohjaus: Sanna Silvennoinen
Kuva: Tero Suhonen

Inga Björn ja Kristiina Tammisalo (FIN): The Receptionists
Esteettisesti harkittu ja fyysisesti tarkka klovneriaesitys, joka naurattaa kaiken ikäisiä ja kielisiä. The Receptionists on kahden klovnin käsitys täydellisestä asiakaspalvelusta. Kaksi työtään rakastavaa vastaanottovirkailijaa odottaa asiakastulvaa Five Stars -hotelliin. Näille vastaanottovirkailijoille tärkeintä on työssään onnistuminen ja hyvän vaikutelman antaminen – hinnalla millä hyvänsä.

Esiintyjät ja ohjaus: Inga Björn, Kristiina Tammisalo
Ohjausapu: Thomas Monckton
Visuaalinen suunnittelu: Gemma Tweedie
Äänisuunnittelu: Esko Mattila
Valosuunnittelu: Kauri Klemelä
Yhteistuotanto: Kallo Kollective
Yhteistyössä: Tanssiteatteri Hurjaruuth
Tukijat: Taiteen edistämiskeskus, Alfred Kordelinin säätiö, Cirko -Uuden sirkuksen keskus

Naisklovni-iltamat
Jo legendaariseksi muodostunut festivaalin huipennus tuo yhteen kotimaisten klovnittarien miniesitykset. Iltamissa mukana Laura Rämä, Hanna Terävä, Sirkka Remes, Iika Hartikainen, Taina Mäki-Iso, Kaisa Niemi, Niina Hosiasluoma ja Duo Pimperot (Helmi Camus ja Maija Kauhanen). Iltamat juontaa Jenni Kallo ja Annu Nietula. Kesto n. 90 minuuttia.