Sirkustaiteilija riippuu köydestä, joka on kiinnitetty purjelaivan mastoon.
Karoline Hill

30.9.2022

Acting for Climate (Norja): Ripples 

Norjalainen Acting for Climate luo lähes satavuotiaan purjelaivan kannelle ilmastotunteita ja utopiaa käsittelevän nykysirkusesityksen. Ripples yhdistää akrobatiaa 20-metrisissä mastoissa, kohtauksia ilmastotunteiden kehollisista ilmentymistä ja ympäristöaktivistien ääniä ympäri maailman. Se seilaa Itämeren satamia innostaakseen ihmisiä toimimaan kestävämmän tulevaisuuden puolesta. Elokuussa Festival Norpas ja Tanssiteatteri Hurjaruuth tuovat sen Vuosaareen.

Maksuttomat näytökset 11.–13.8.2022

Vuosaari, Kalkkihiekantorin laivalaituri, 00980 Helsinki

to 11.8. klo 18
pe 12.8. klo 18
la 13.8. klo 13 & 18

Vapaa pääsy. Otathan oman istuinalustan mukaan! Toivomme yleisön istuvan maassa esityksen ajan. Säävaraus. Huomioithan, että Kalkkihiekantorille mahtuu noin 200 katsojaa.

Tapahtuma Facebookissa >>

Kestävämpää elämää, taidetta ja toivoa ilmastoahdistuksen keskelle

Sirkustaiteilijaryhmä Acting for Climate (Norja), Festival Norpas ja Tanssiteatteri Hurjaruuth (Suomi) sekä purjehdushanke Hawila Project (Tanska) yhdistävät voimansa luodakseen kohtaamispaikan kestävälle elämälle jo tänään. Esittäviä taiteita ja ympäristöaktivismia yhdistävä Ripples nostaa purjeet toivon, toiminnan ja muutoksen puolesta.

Kiertueen kulkuvälineenä, kotina ja esiintymislaivana toimii satamasta toiseen purjehtiva vuoden 1926 kaksimastoinen purjelaiva S/V Swallow. Itämeren halki kesällä 2022 lipuva kiertue pysähtyy Suomessa, Virossa, Tanskassa ja Norjassa. Suomessa Ripples nähdään Kemiönsaaressa Taalintehtaalla ja Helsingissä Vuosaaren satamassa.

Ripples liikkuu kirjaimellisesti tuulivoimalla. Päivin ja öin seilaavat taiteilijat ja miehistö kyseenalaistavat radikaalisti esityskiertueiden kestävyysnormeja.

Ripples-esityksen ohjaa Hanne Friis, jolle projekti on yhdistelmä korkealaatuista esitystaidetta sekä konkreettista toimintaa ilmastokriisin helpottamiseksi. Kansainvälisesti mainetta niittänyt sirkustaiteilijaryhmä luo ainutlaatuisen esityksen, joka tuo ekokriisin aiheuttamat tunteet sekä toivon toisenlaisesta todellisuudesta esiin sirkuksen, tanssin, fyysisen teatterin, musiikin ja tarinankerronnan avulla.

Ripples on matka tulevaisuuteen ja uuden sukupolven haaveisiin ja näkemyksiin maailmasta, jossa ihminen on osa luontoa ja jossa taiteellinen ilmaisu rohkaisee yhteiskuntaa muuttumaan. Acting for Climate kyseenalaistaa yhteiskuntamme arvopohjaa. Se kannustaa ihmettelyyn ja keskusteluun omista haaveista ja utopioista.

Projektin on rahoittanut Euroopan unioni | Erasmus + ohjelma, Koneen säätiö, Pohjoismainen kulttuuripiste sekä Norwegian Culture Fund.

Sijainti ja saavutettavuus

Esitys järjestetään Vuosaaressa Kalkkihikantorin laivalaiturilla (00980, Helsinki). Suosittelemme julkisilla kulkuvälineillä saapumista. Esimerkiksi Vuosaaren metroasemalta on Kalkkihiekantorille reilun kilometrin kävelymatka. Paikalle voit suunnistaa esimerkiksi Reittioppaan avulla.

Esitysalueelle on varattu pyörätuolipaikkoja. Ei induktiosilmukkaa.

Huomaathan, että alueelta ei löydy yleisö-wc-tiloja.

Ajankohta

30.9.2022

Kesto

Noin 70 min

Liput

Vapaa pääsy

Paikka

Vuosaari, Kalkkihiekantorin laivalaituri, 00980 Helsinki

Ikäsuositus

Ei ikärajoitusta

Muuta

Otathan oman istuinalustan mukaan! Toivomme yleisön istuvan maassa esityksen ajan. Huomioithan, että Kalkkihiekantorille mahtuu noin 200 katsojaa.

Säävaraus.

Sopii kaikenkielisille.

Ohjaaja: Hanne Trap Friis
Esiintyjät: Abigael Rydtun Winsvold, Emma Langmoen, Heidi Miikki, Lucie Piot, Ole Skovgård Dampe, Marie Binda, Max Behrendt
Hankevastaavat: Abigael Winsvold & Emma Langmoen
Pääyhteistyökumppanit: Hawila Project & Festival Norpas
Satamayhteistyökumppani Helsingissä: Tanssiteatteri Hurjaruuth
Tuotantoryhmä: Federica Parise, Ronja Tammenpää, Irina Pleva, Ania Lewandowska
Musiikki: Annelie Nederberg
Puvustus: Michiel Tange van Leeuwen
Takilointisuunnittelu: Matt Horton
Erityiskiitokset: Kiertuevastaava Isabella de Judicibus ja kaikki vapaaehtoiset

Projektin on rahoittanut Euroopan unioni | Erasmus + ohjelma, Koneen säätiö, Pohjoismainen kulttuuripiste sekä Norwegian Culture Fund.

Taiteilijaryhmä Acting for Climate

Acting for Climate syntyi Norjassa vuonna 2014 unelmanaan ja tavoitteenaan luoda taidetta, joka inspiroisi ihmisiä toimimaan kestävän tulevaisuuden puolesta. Ripples on ryhmän viimeisin tuotanto, joka on vahvistaa ja laajentaa taiteilijoiden ja aktivistien verkostoa ympäri Pohjoismaita ja Baltiaa.

Ryhmän ensimmäinen purjehtiva esitys Into the Water (2019) tavoitti tuhansia ihmisiä satamissa. Lisäksi se tavoitti miljoonia internetissä muun muassa National Geographicin artikkelin kautta.

Hurjaruuth on aiemmin, elokuussa 2021, tuonut Suomeen ryhmän esityksen BARK.

On vaikea tehdä mitään, jos puhutaan vain siitä, mitä emme voi tehdä. Meidän huomiomme on siinä, mitä voimme tehdä. Miltä me haluamme maailman näyttävän?

Abigael Vinswold, Acting for Climate -ryhmän perustajajäsen