Kaksi viiksekästä agenttia yllään lippahatut ja puvuntakit.

Arvausinstituutti kantaesitetään Kuopio Tanssii ja Soi -festivaaleilla 14.6. – onko luovuudella mitään merkitystä?

Mitä virkaa mahtaa olla mielikuvituksella? Sitä kyselee omalla veikeällä tavallaan koreografi Jyrki Karttusen ohjaama vierailuesitys Arvausinstituutti, joka saa ensiesityksensä Kuopio Tanssii ja Soi -festivaaleilla 14.6. Eipä siis muuta kuin vainutin esiin, päästetään instituutin erityisasiantuntijat työn touhuun!

”Mielikuvitusta pitäisi arvostaa ja ruokkia enemmän. Emmehän me keksisi uusia keksintöjäkään, jos emme osaisi heittäytyä. Ihminen on luovimmillaan lapsena, ja luovuus on lihas, jota pitäisi jatkuvasti harjoittaa, jotta meillä olisi aikuisinakin jäljellä kykymme kuvitella”, teoksen ohjannut teatterinjohtaja Jyrki Karttunen toteaa.

Lapsiyleisön mielikuvitusta päästään ravitsemaan, kun Arvausinstituutin erityisasiantuntijat ryhtyvät tositoimiin. He yrittävät kovasti panna mielikuvituksen järjestykseen, ettei pää olisi koko ajan aivan pyörällä. Työkalukseen he ovat kehittäneet vainuttimen. Tämä erityisherkkä letkukone seuloo sisuksiinsa ilmoille pöllähtävät tarinanpätkät ja hupihöpinät.

Arvausinstituutti on kahden esiintyjän tanssiteatteriesitys. Paljon liikettä, improvisaatiota ja vuorovaikutusta lasten kanssa sisältävä esitys saa miettimään, mitä mielikuvitus meille merkitsee. Tarkoituksella kevytrakenteiseksi suunniteltu matalan kynnyksen vierailuesitys voi kiertää niin kirjastoissa, päiväkodeissa kuin kouluissakin.

”Meille on saavutettavuuden takia tärkeää, että voimme tehdä laadukasta esittävää taidetta myös teatteritilojen ulkopuolelle. Tahdomme, että mahdollisimman monenlaiset lapsikatsojat pääsevät todistamaan teatterin taikaa”, Karttunen sanoo.

”Esittävässä taiteessa kyse ei ole seinistä vaan mielikuvituksen voimasta. Esittävän taiteen hienous suhteessa taltioituun fiktioon on se, että elävät ihmiset voivat reaaliaikaiset olla ihan mitä vaan, mikä ei lähtökohtaisesti ole totta – ja toiset ihmiset tulevat paikan päälle uskomaan siihen. Elävä taide tarvitsee toimiakseen valtavan määrän mielikuvitusta sekä esiintyjiltä että yleisöiltä.”

Esityksen ohjannut koreografi Jyrki Karttunen on aiemmin tehnyt kaksi erittäin suosittua lastenesitystä. Sooloteos Keiju kantaesitettiin niin ikään Kuopio Tanssii ja Soi -festivaaleilla vuonna 2002, ja Keijukaisneuvos Koo 2014 Helsingin kaupunginteatterissa. Keijua esitettiin satoja kertoja ympäri maailmaa. Arvausinstituutti on ensimmäinen Karttusen ohjaama lastenesitys Tanssiteatteri Hurjaruuthin teatterinjohtajana. Esiintyjinä nähdään Johanna Keinänen ja Kaisa Niemi. Skenografia Mirkka Nyrhinen, äänisuunnittelu Tatu Vanhatalo. Tuotanto Tanssiteatteri Hurjaruuth.

Ikäsuositus 3-v. alkaen. Suomeksi.

Näytökset Kuopion pääkirjaston lasten- ja nuortenosastolla 14.6.2024 klo 12 ja 14, vapaa pääsy (Maaherrankatu 12, 70100 Kuopio)! Esitys nähdään myös Hurjaruuthin omalla näyttämöllä Kaapelitehtaalla Helsingissä 16.–20.11.2024.

 

Arvausinstituutti Kuopio Tanssii ja Soi -festivaaleilla
Arvausinstituutti Hurjaruuthin näyttämöllä

 

Haastattelupyynnöt ja lehdistöliput:

Viestintä- ja markkinointipäällikkö Elina Keckman, elina.keckman@hurjaruuth.fi, 044 788 7012

 

Ikäsuositus päivitetty 11.6.2024.

Lehdistökuvat

Lataa kuva ·

Kuva: Elina Keckman

Lataa kuva ·

Kuva: Elina Keckman

Lataa kuva ·

Kuva: Elina Keckman