12.2.-15.2.2020

Klovnifestivaali Punainen helmi 2020

Kansainvälinen naisklovnifestivaali PUNAINEN HELMI 12.–15.2.2020

 

Deanna Fleysher (USA): Butt Kapinski

Odotitko sooloesitystä? Mietipä vielä. Yksityisetsivä Butt Kapinski tempaa Sinut mukaansa esiintymään film noir -murhamysteeriin, jollaista et ole ennen kokenut. Ympäri maailmaa useiden festivaalien pääpalkinnoilla huomioitu komediaesitys on yhdysvaltalaisen huippuklovni Deanna Fleysherin mestariteos. Tämä hauska ja törkeä show on alusta loppuun interaktiivista kyytiä – kukaan ei ole turvassa! VAIN AIKUISILLE.

Deanna Fleysher on palkittu amerikkalainen komedienne, opettaja ja ohjaaja.

Esitys on palkittu mm.
BEST COMEDY, Perth Fringeworld 2017
WEEKLY AWARD FOR INNOVATION, Adelaide Fringe 2017
WEEKLY AWARD, BEST COMEDY, Adelaide Fringe 2016
PATRON’S PICK, Orlando Fringe 2015
BEST OF FESTIVAL, Calgary Fringe 2014
BEST OF FESITVAL, Edmonton Fringe 2014
BEST OF FESTIVAL, Hollywood Fringe 2013
BEST COMEDY, Critic’s Choice Award, Orlando Fringe 2015

Esityskieli englanti.
Kesto 1h.

 


 

Morro and Jasp (CAN): Save the Date

Kanadan tunnetuimmat klovnisiskokset saapuvat Punaiseen helmeen! Morro (Heather Mary Annis) ja Jasp (Amy Lee) tuottavat esitysten lisäksi myös kirjoja, elokuvia sekä sävellyksiä, ja tekeillä on myös TV-sarja. Aiemmin hulvattomia esityksiä mm. murrosiästä ja start-up-bisneksestä tehneiden Morron ja Jaspin uusin esitys Save the Date käsittelee sisaruutta ja ystävyyttä. Jos sanoo “Tahdon” jollekin, sanooko samalla ”En tahdo” jollekin muulle?

Klovnisisarukset Morro ja Jasp joutuvat neuvottelemaan suhteensa uusiksi, kun kuvioon tulee kolmas osapuoli, Jaspin puoliso. Selviävätkö klovnit uudessa, mullistavassa tilanteessa?

Kanadalaisklovnien palkittu esitys sopii yli 13-vuotiaille.

“Skilfully written and performed, the duo execute the high intensity comedy while never losing sight of the emotional poignancy of their crisis. ”
NNNNN NOW Magazine

“Pure joy. The writing by Heather Marie Annis and Amy Lee is laugh-out-loud funny, the observations are sharply focused and the physical humour, from a veil that never ends, to the frantic cake-tasting, will make you sore from laughing.”
The Slotkin Letter

Käsikirjoitus, esiintyjät: Heather Marie Annis ja Amy LeeOhjaus,
dramaturgia: Byron Laviolette ja Kat Sandler
Klovneriavalmentaja: John Turner
Lavaste- ja tarpeistosuunnittelu: Roxanne Ignatius and Heather Marie Annis
Pukusuunnittelu: Heather Marie Annis with Roxanne Ignatius
Äänisuunnittelu: Mark Andrada and Amy Lee
Näyttämömestari: Ellen Brooker
Valokuvaus: Alex Nirta
Graafinen suunnittelu: Joshua Duchesne

Esityskieli englanti.
Ikäsuositus: aikuisille ja nuorille 13+.
Kesto 1 h


 

Red Nose Company (FIN): Babylon

Hykerryttävän hauska ja ylistetty Babylon käsittelee vallankäyttöä naisnäkökulmasta. Esityksessä Babylon (Minna Puolanto) haluaa ratkaista kaikki valtaan liittyvät ydinkysymykset. Tässä häntä auttaa palvelija Ré (Hanna Seppä). Esitys porautuu erilaisiin vallankäyttötilanteisiin. Klovnit tuovat näyttämölle omakohtaisten kokemustensa lisäksi monenlaisia valtikan heiluttajia Madonnasta Ronaldoon ja Katariina Suuresta Donald Trumpiin.

Marielle Eklund-Vasaman ohjaama teos tutkii eri sukupuolten välisiä valtarakenteita. Se antaa näin oman puheenvuoronsa käynnissä olevaan #metoo-vallankumoukseen.

★★★★★ ”Täysosuma. Taitavasti rakennettu esitys… – …läkähdyttävän hauskoja. – Puolanto todella taitaa henkilökohtaisen jalostamisen yleiseksi. – Sepän ja Puolannon yhteistyö on saumatonta. – Klovnit näyttävät, että teatterin taika syntyy lopulta yksinkertaisuudesta: siitä, kun salissa on valo, valokeilassa taitava näyttelijä ja pieni punainen nenä.”
– HS Laura Kytölä

Käsikirjoitus ja esitysdramaturgia: Minna Puolanto, Marielle Eklund-Vasama ja muu työryhmä
Ohjaus: Marielle Eklund-Vasama
Näyttämöllä: Minna Puolanto ja Hanna Seppä
Valo- ja äänisuunnittelu: Juha Tuisku
Pukusuunnittelu: Virve Balk
Valokuvat: Mark Sergeev
Tuotanto: Minna Puolanto, Niina Bergius, Aino Torikka, Anna Jauhola ja Mika Vainio / Red Nose Company

Esityksen ensi-ilta oli Kanneltalossa, Helsingissä 19.9.2018.

Esityskieli suomi.
Ikäsuositus: Aikuisille sekä nuorille 13-vuotiaasta ylöspäin.
Kesto: 1h 30min, ei väliaikaa.


 

GRUS GRUS Teatteri: Kärringmossen (Ämmäsuo)

Kärringmossen (Ämmäsuo) on fyysisen teatterin, klovnerian ja näyttelijäntyön ainutlaatuinen hybridi. Hahmojen innoitus on lähtöisin bouffon-tekniikasta, teatterin ja klovnerian erityislajista, jossa groteskit hahmot ruotivat rohkeasti epäkohtia ja tekopyhyyttä. Bouffonissa ”rumat”, miltei myyttiset hahmot pilkkaamalla naurattavat ja kauhistuttavat ”meitä kauniita”.

Rakastettavina ämminä näyttämöllä ihastuttavat näyttelijä-kuvataiteilija Cris af Enehielm ja klovnimaisteri Janna Haavisto. Esityksen ensi-ilta Åbo Svenska Teaterissa tammikuussa 2020.

“Hurjaa, groteskia ja katarttista – Enehielm ja Haavisto tekevät vaikutuksen”
-Katja Sandqvist, HBL

”Hiljaisuus lepää suomaiseman yllä. Kaksi olentoa ilmestyy keskuuteemme kuin tyhjästä. Kaksi kovaksikeitettyä akkaa herää horroksestaan, tyytymättöminä unohduksiin vaipumisestaan. Maailma on muuttunut, eikä paremmaksi. Häpeilemätön möyhintä voi alkaa. Akat pistävät jalalla koreasti – ja sinäkin olet saanut kekkerikutsut! Muutosta on hyvä juhlia hyvässä seurassa.”

Ohjaus: Sofia Molin
Dramaturgi: Ville Kurki
Käsikirjoitus: Sofia Molin ja työryhmä
Näyttämöllä: Cris af Enehielm ja Janna Haavisto
Koreografia: Sandrina Lindgren
Äänisuunnittelu: Kalle Terästö
Visuaalinen suunnittelu: Johanna Latvala
Valosuunnittelija: Jarkko Forsman
Kuvat: Jussi Virkkumaa
Tuottaja: Leo van Aerschot ja Marjo Pyykönen
Esitys on turkulaisen kaksikielisen nomaditeatterin Grus Grus Teatteri – Grus Grus Teater vuoden 2020 tuotanto.

Esityskieli ruotsi.
Ikäsuositus 12+.
Kesto n. 60 min.


Hanna Terävä (FIN): Balalaukku

Aiemmilla festivaaleilla hurmannut valloittava Maija-klovni saapuu Punaiseen helmeen! Koko perheelle suunnattu Balalaukku on klovnimaisteri Hanna Terävän ja muusikko Tapani Variksen musiikki- ja klovneriaesitys, jossa kokonaiset maailmat napsahtavat esiin matkalaukun aukaisulla. Palapelimainen esitys toimii taatulla punanenäisellä logiikalla. Äänimaailma syntyy livenä, matkalaukun mittaisilla soittimilla.

Kaiken ikäisille. Kesto n. 40 min


Klovnitohtorien vastaanotto

Perjantaina ja lauantaina iltanäytösten yhteydessä klovnitohtorien vastaanotto Hurjaruuthin teatterilämpiössä ja verstaalla! Klovnitohtorit testaavat katsojien festarikuntoa ja tekevät tarvittaessa hoitotoimenpiteitä. Vastaanotolle vapaa pääsy.

Mukana klovnitohtorit Tri Hartsa-Liisa Mono (Laura Rämä), Tri Miisu-Liisu Vähä-Pokka (Kaisa Päivölä), Tri Mutru/Mums (Janna Haavisto), Tri Tanttarulla (Taina Mäki-Iso).

Yhteistyössä Sairaalaklovnit ry.


Iltamat

Jo legendaariseksi muodostunut festivaalin huipennus tuo yhteen kotimaisten klovnien miniesitykset. Mukana mm. Salla Markkanen, Maija Westerholm, Johanna Keinänen, Mette Ylikorva, Jenni-Elina von Bagh ja Hanna Terävä.

Kesto n. 90 minuuttia.