Klovni osoittaa punaista nenäänsä käsissään punaiset verkkohansikkaat

Kansainvälinen Klovnifestivaali Punainen helmi hauskuuttaa ja häkellyttää Hurjaruuthissa 14.–21.5.

Lehdistökuvat >

Feministisesti virittynyt Klovnifestivaali Punainen helmi 14.–21.5.2022 Kaapelitehtaalla tekee elämän absurdiudesta railakasta taidetta. Tarjolla on nauruhermoja hersyttävä ja kiusaannuttavakin kattaus klovneriaesityksiä Suomesta ja maailmalta.

Historian saatossa enemmistö klovneista on ollut miehiä, mutta kansainvälinen Klovnifestivaali Punainen helmi on vuosittain nostanut valokeilaan huikeita nais- ja muita sukupuolia edustavia klovneja jo yli vuosikymmenen ajan. Niin tänäkin vuonna.

Tule vaikkapa katsomaan virolaisen Julia Maslin Choosh, jossa klovni matkustaa kotikylästään Amerikkaan hotdogille. Vai huvittaisiko Internationale Atk Show, esitys kaikille, joita tietokone käyttää? Kun neljä digitalisoitunutta pelleä esittää absurdin ja tragikoomisen seikkailunsa bittien pyörteissä, liikuntapohjaista komiikkaa ja läheltä piti -tilanteita riittää.

Jos taas haluat heittäytyä herkäksi, saavu oudon veijarimme, runoksi itseään luulevan ranskalaisen Pouk Personnen seuraan. Siihen päälle onkin hyvä jatkaa kuuntelemaan, kuinka ABA NAIA -kollektiivi (Saksa, Brasilia, Suomi) muuntaa ähkimiset ja huokailut puhutuksi kieleksi kapinoidakseen patriarkaattia vastaan. Railakasta ja sotkuista. Kiusallista, kyllä. Taattua berliiniläisestetiikkaa.

Festivaali huipentuu Punainen helmi -iltamiin, jotka tuovat yhteen klovnien miniesitykset. Mukana mm. Pouk Personne, Johanna Keinänen ja Kaisa Niemi, Hanna Terävä sekä Henna Hakkarainen. Iltamia voi seurata myös suorana livestream-esityksenä.

”Herkullinen festivaali sopii lähinnä aikuiseen makuun, mutta kirsikkana kakun päällä ohjelmistossa on Taina Mäki-Ison ihastuttava lastenesitys. Piilossa-esityksessä leikitään Tyypän kanssa moniaistisessa pesäkolossa. Punainen helmi tarjoaa jokaiselle jotakin – vähintäänkin pureskeltavaa”, festivaalin tuottavan Tanssiteatteri Hurjaruuthin teatterinjohtaja Liisa Korpiniitty sanoo.

Ohjelmisto

Lue lisää festivaalin ohjelmistosta

Taina Mäki-Iso
Piilossa – klovneriaa perheen pienimmille

la 14.5. klo 12.30 ja 14.00
Hurjaruuthin näyttämöllä

Keinänen-Ruuskanen-Rantanen-Terävä
Internationale Atk Show

la 14.5. klo 16.00 Hurjaruuthin näyttämöllä sekä ti 17.5. klo 17.30 Hurjaruuthin yleisölämpiössä ja Kaapelitehtaan Lasipihalla

Pouk Personne (Ranska)
Chair à Poème

ti 17.5. klo 19.00 ja ke 18.5. klo 20.30
Hurjaruuthin näyttämöllä

Julia Masli (Viro/Britannia)
CHOOSH!

to 19.5. klo 18.00 ja pe 20.5. klo 18.00
Hurjaruuthin näyttämöllä

Aba Naia -kollektiivi (Saksa, Brasilia, Suomi)
We can do it moaning

pe 20.5. klo 21.00
Hurjaruuthin näyttämöllä

Punainen helmi -iltamat
la 21.5. klo 20.00
Hurjaruuthin näyttämöllä
tai ONLINE: suora livestream-esitys

Mediayhteydenotot

viestintä- ja markkinointipäällikkö
Elina Keckman
puh. 044 788 7012
elina.keckman(at)hurjaruuth.fi