Tanssiteatteri Hurjaruuthin johtajaksi on valittu koreografi Jyrki Karttunen

Tanssiteatteri Hurjaruuthin uudeksi teatterinjohtajaksi on nimitetty tanssija-koreografi Jyrki Karttunen. Karttunen aloittaa työssään Talvisirkus Superin ensi-iltapäivänä 1.12.2023.

Tanssiteatteri Hurjaruuthin teatterinjohtajana joulukuussa aloittava Jyrki Karttunen on pitkän linjan koreografi ja esiintyjä, joka on työskennellyt aiemmin muun muassa Helsingin Kaupunginteatterissa, Suomen Kansallisbaletissa ja Karttunen Kollektiv -ryhmässä. Karttunen on Hurjaruuthin johtajaksi nappivalinta, koska hän on myös koulutukseltaan tanssitaiteen maisteri ja sosionomi, jolla on varhaiskasvatuksen opettajan pätevyys.

”Viimeisen kymmenen vuoden aikana olen etsinyt suuntaa, jossa voisin tehdä korkeatasoista taidetta erityisesti lasten ja nuorten kanssa. Kyetäkseni suuntautumaan haaveeseeni konkreettisesti opiskelin ja valmistuin 2021 sosionomiksi. Nyt pääsen jatkamaan haaveeni toteuttamista Hurjaruuthissa”, Karttunen pohtii.

”Tietynlainen ymmärrettävyys ja helposti lähestyttävyys on esitysten tekijänä minulle tärkeätä. Pyrin rakentamaan ihmisten välille jotain positiivista ja hyvää. Tämä on tehnyt taiteellisista töistäni rakenteellisesti jotain siten universaalia, että ne ovat soveltuneet hyvin myös lapsille ja koko perheelle.”

Tanssiteatteri Hurjaruuthin teatterinjohtajan paikkaan tuli yli 30 hakemusta. Hakijoiden taso oli kaiken kaikkiaan korkea.

”Hakukriteerit olivat tiukat. Haimme ammattilaista, jolla on sekä taiteellista näkemystä, vahvoja näyttöjä omasta taiteellisesta työstä että esihenkilökokemusta. Kävimme haastatteluissa kiinnostavia keskusteluja näyttämötaiteen taiteellisista ja eettisistä lähtökohdista sekä pohdimme johtajuutta taidealalla. Jyrkillä oli Hurjaruuthin traditioon nähden kiinnostavia ohjelmaideoita mm. yhteisötanssiin liittyen, eikä yhtään haittaa, että Jyrki on myös tehnyt kenties kauneimmat Suomessa näkemäni lastenesitykset!” Tanssiteatteri Hurjaruuthin Kannatus ry:n hallituksen puheenjohtaja Hannele Niiranen-Mattsson taustoittaa johtajavalintaa.

(teksti jatkuu kuvan jälkeen)

Jyrki Karttunen istuu Hurjaruuthin näyttämön katsomossa.

Nauru on minulle tapa kyetä liittymään jollain lailla jäseneksi tähän kummalliseen ihmislajiin.
Jyrki Karttunen

Karttunen aloittaa työskentelynsä Hurjaruuthin johdossa epävakaassa maailmantilanteessa, joka aiheellisesti herättää monissa huolta. Tässä tilanteessa Karttusen asenne ja arvot tuntuvat sopivan perheyleisöille suunnatun teatterin johtamiseen erityisen hyvin.

”Keskeistä työssäni on naurun, huumorin ja komiikan suuremman merkityksen arvostaminen. Nauru on minulle tapa kyetä kerta toisensa jälkeen liittymään jollain lailla jäseneksi tähän kummalliseen ihmislajiin. Minulla on rikas huumorintaju, joka paitsi ylläpitää resilienssiäni, vaikuttaa vahvasti taiteelliseen työhöni. Vaikka ymmärrän, että maailmassa on myös kamalia, pelottavia ja kaoottisia voimia, olen valinnut suuntautua näiden tarkastelun sijaan kohti valoisampia arvoja. Näen maailman keskeneräisenä, mutta juuri siksi valtavana mahdollisuutena.”

Karttunen aloittaa työnsä kesken vauhdikkaimman esityskauden eli Sanna Silvennoisen ohjaaman Talvisirkus Superin ensi-iltapäivänä 1.12.2023. Karttunen on valittu tehtäväänsä kolmeksi vuodeksi kahden vuoden jatko-optiolla. Karttusen taiteellinen kädenjälki alkaa näkyä Hurjaruuthin ohjelmistossa jo ensi vuoden aikana.

 

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Viestintä- ja markkinointipäällikkö Elina Keckman, elina.keckman@hurjaruuth.fi, 044 788 7012

 

Tanssiteatteri Hurjaruuth on vuonna 1981 perustettu lapsi- ja perheyleisöille suunnattuun, uutta luovaan ja moniääniseen tanssitaiteeseen sekä nykysirkukseen erikoistunut teatteri Helsingin Kaapelitehtaalla. Työllistämme vuosittain noin 135 sirkuksen, tanssin ja teatterin ammattilaista ja järjestämme noin 140 esitystä, joissa vierailee yli 40 000 katsojaa. Esitystoiminnan lisäksi meillä on oma sirkuskoulu lapsille sekä residenssi- ja kiertuetoimintaa. Vuosibudjettimme on noin 1,8 miljoonaa, ja olemme valtion vos-rahoituksen sekä Helsingin kaupungin toiminta-avustuksen piirissä. Meille tärkeitä arvoja ovat taiteellinen ja toiminnallinen laatu, yhdenvertaisuus, osallisuus ja saavutettavuus.

Lehdistökuvat

Lataa kuva ·

Jyrki Karttunen. Kuva: Elina Keckman

Lataa kuva ·

Jyrki Karttunen Hurjaruuthin omassa katsomossa. Kuva: Elina Keckman