Vietämme lastenteatteripäivää lauantaina 19.3.!

Lauantaina 19.3.2022 vietetään valtakunnallista lastenteatteripäivää. Suomen teatterit ry:n lasten- ja nukketeatterin neuvottelukunnassa toimivat lastenteatterit julkaisevat päivän kunniaksi ajankohtaisen julistuksen.

Hurjaruuthin omalla näyttämöllä Kaapelitehtaalla nähdään lastenteatteripäivänä katu- ja nykytanssista ammentava Arvaa mitä? Arvaa mitä! Päivän näytöksen lipputulot lahjoitamme Suomen Unicefille Ukrainan lasten hyväksi. Lapsen aika on tässä ja nyt.

Valoisa ja tärkeisiin kysymyksiin pureutuva Arvaa mitä? Arvaa mitä! kutsuu lapset ja lapsenmieliset unelmoimaan ja tavoittelemaan tavoittamatonta. Avaruudellinen tunnelma ihastuttaa varmasti katsojaa kuin katsojaa. Vielä ehdit katsoa trailerin ja ostaa liput!

Esitys sopii koko perheelle 3-vuotiaasta alkaen. Ei muuta kuin oma tai vaikkapa kummilapsi kainaloon ja lämpimästi tervetuloa teatteriin!

Lastenteatteripäivän julistus 2022: Hymyilevät kasvot

Teatterin symboli on kuva kahdesta naamiosta, iloisista ja surullisista kasvoista. Naamiot saivat Ukrainan sodan myötä traagisen konkreettisen merkityksen. Maailma naamioitui kahden vaikean pandemiavuoden aikana kasvomaskeihin, jotka peittivät ilmeet.

Saimme lukea huolestuttavia uutisia siitä, että vauvat hymyilevät vähemmän, koska ovat nähneet niin paljon maskien peittämiä kasvoja. Tuntuu vaikealta puhua huolista, joita pandemia on perheille ja lapsille aiheuttanut juuri nyt, kun Ukrainan lapset ovat sodan keskellä. Meidän asiamme ovat hyvin. Me emme ole sodassa. Kaikki maailman lapset ovat meidän lapsiamme.

Lapsen aika on tässä ja nyt.

Me kaikki seitsemän lastenteatteria tiedämme hyvin lastenteatterin merkityksen. Vuosien kokemuksella ja monipuolisella ammattitaidolla olemme tehneet kaikkemme, että tavoittaisimme lapset ja nuoret. Voimme omalla työllämme tukea ja auttaa heitä nyt  vaikean ajan yli. Pandemia yllätti meidät kaikki. Se opetti myös paljon. Sana ”saavutettavuus” sai konkreettisen, elintärkeän, merkityksen.

Lastenteatterin täytyy tavoittaa kaikki lapset kaikkina aikoina. Lasten ja nuorten pitää saada elää mukana teatterin luomassa elämyksessä, joka on juuri heille tuotettua taidetta. Teatterin rikkaus on sen monipuolisuus. Esitysten kirjossa on sanaa, liikettä, musiikkia, kuvataidetta, näyttelijäntaidetta ja se tärkein –  tarina. Tunteita laidasta laitaan voi kokea elämyksen äärellä turvallisesti. Saa nauraa sydämensä pohjasta, liikuttua ja jännittää sekä iloita hyvän voitosta. Saa miettiä ja esittää kysymyksiä yhteisen kokemuksen äärellä. Saa kokea myötäelämistä ja oppia auttamaan.

Me lastenteatterit pidämme yhtä ja tuemme toisiamme. Vietämme yhteistä lastenteatteripäivää 19.3. Lapsessa on kaikki!

Ahaa Teatteri, Tampere
Nukketeatteri Sampo, Helsinki
Tanssiteatteri Hurjaruuth, Helsinki
Teatteri Hevosenkenkä, Espoo
Teatteri Mukamas, Tampere
Teatteri Rollo, Helsinki
Unga Teatern, Esbo

Julistuksen tekstin on laatinut teatterinjohtaja Kirsi Siren Teatteri Hevosenkengästä.