Jam.Shenanigansin eli Henri Kankaan (Suomi) ja Batist Van Baekelin (Belgia) nykysirkusesitys Shenanigans kantaesitetään Hurjaruuthin näyttämöllä 14.9.2023. Mutta kuinka esitys sai alkunsa ja mistä siinä on kyse? Kysymyksiin vastaa sirkustaiteilija Henri Kangas.
Mistä saitte idean juuri tähän esitykseen?
Opiskellessamme asuin muutaman vuoden yhdessä kollegani Batist Van Baekel kanssa. Tuolloin elämämme koulun ulkopuolella oli hyvin leppoisaa, eikä meillä ei ollut juuri muita vastuita kuin pyykinpesu ja ruoanlaitto. Usein viikonloppuisin saatoimme keittiössämme jongleerata tai kokeilla miten kaikenlaiset asiat, kuten paistinlastat tai purjot soveltuisivat jongleeraamiseen.
Valmistumisen lähestyessä koimme suurta painetta aikuistua ja nämä aikaisemmat hullunkuriset aktiviteetit jäivät vähemmälle. Tilalle tulivat tulevaisuuden suunnittelu ja muut aikaavievät asiat.
Keskustelimme yhdessä siitä, kuinka yhtäkkiä elämä tuntui muuttuvan hirveän nopeasti. Emme olleet valmiita luopumaan tästä elämänvaiheesta, joten aloimme suunnitella Shenanigans-esitystä siinä toivossa, että voisimme vielä pitää kiinni omasta hullunkurisesta ja ei niin vakavasta elämästä.
Aloimme suunnitella tätä esitystä siinä toivossa, että voisimme vielä pitää kiinni hullunkurisesta elämänasenteestamme.
Pohdimme omia elämänvaiheitamme ja päädyimme siihen, että meidän elämässämme kaikkein leppoisin ja vähiten stressaava vaihe oli lapsuus. Halusimme tuoda sen takaisin omaan elämäämme. Täten ajatus omasta sisäisestä lapsesta ja sen merkityksestä syntyi. Lelut hyppäsivät äkkiä mieleemme tämän ajatuksen synnyttyä.
Sekä ryhmänne että esityksen nimessä toistuu sana Shenanigans. Miksi ja mitä se teille merkitsee?
Shenanigans on englanninkielinen sana, joka tarkoittaa silly or high-spirited behavior. Suomeksi se voisi tarkoittaa hullunkurista tai hilpeää käyttäytymistä. Näistä sanoista loimme yhdistyksemme perustan. Halusimme yhdessä juhlistaa tätä mielentilaa. Yhdistyksemme perustuu tähän ajattelutapaan ja teoksemme pohjautuvat aina jossain määrin tähän mielentilaan.
Koimme, että nykyään moni esitys saa inspiraationsa vaikeasti lähestyttävistä aiheista. Halusimme toiminnallamme tuoda lisää hullunkurisuutta ja optimismia tämänhetkiseen maailmaan.
Mitä tarkoittaa, että esityksessänne nähdään esinemanipulaatiota? Miten valitsitte esityksessä käytettävät esineet?
Esinemanipulaatio tarkoittaa meille konkreettisesti sitä, että omalla keholla, usein käsillä, manipuloi esineitä tekemään jotain, mitä ne eivät tekisi ilman ihmisen kontrollia. Esityksemme perustuu tähän konseptiin. Lavalla yleisö tulee näkemään leluja täysin uusissa, ennalta arvaamattomissa konteksteissa.
Esityksen alkuvaiheissa kokeilimme kymmeniä ellemme satoja leluja etsiessämme sopivia esineitä. Kolusimme läpi kirpputoreja ja nettikauppoja siinä toivossa, että löytäisimme jonkin lelun, joka inspiroi meitä. Ostimme leluja vain, jos meillä oli konkreettinen idea, jota halusimme kokeilla. Muutaman ensimmäisen viikon aikana toimimme tällä periaatteella. Sen jälkeen päädyimme niihin leluihin, jotka joko tarjosivat eniten manipulaatiomahdollisuuksia tai muuten toimivat hyvin esityksen dramaturgian kanssa.
Kolusimme läpi kirpputoreja ja nettikauppoja siinä toivossa, että löytäisimme inspiroivia leluja. Kokeilimme jopa satoja esineitä.
Esimerkiksi kerran näimme kaupassa sotilasukon, johon oli liitetty laskuvarjo. Tarkoituksena oli heittää se korkealle ilmaan ja laskuvarjo hidastaisi sen laskeutumista. Jonglööreinä näimme heti mahdollisuuden yrittää pitää mahdollisimman montaa ukkoa ilmassa samaan aikaan. Hetken kokeiltuamme totesimme unelmamme olleen liian utopistinen, sillä ukot valitettavasti eivät laskeutuneet yhtä hitaasti kuin mielessämme. Täten ne päätyivät poistolistalle.
Kuinka kauan tällaisen esityksen työstämiseen menee aikaa? Mikä prosessissa on ollut palkitsevinta? Entä haastavinta?
Tyypillisesti työstäminen kestää vähintään vuoden. Meidän kohdallamme se on kestänyt noin kaksi vuotta. Siihen on toki kuulunut oman yhdistyksen perustaminen, verkostojen luominen ja apurahojen hakeminen eri tahoilta.
Fyysisesti työskentelimme esityksen parissa noin vuoden verran. Siihen sisältyi 11 viikkoa residenssejä Belgiassa ja Alankomaissa, joiden aikana esitys luotiin. Residenssiviikkojen välissä toki teimme paljon toimistotyötä ja seuraavien residenssien suunnittelua. Lisäksi olemme omatoimisesti harjoitelleet esityksen tekniikkaa aina ehtiessämme.
Palkitsevinta on, kun näkee konkreettisesti, miten omat haaveet ja unelmat rakentuvat lavalle.
Palkitsevinta on ehdottomasti ollut se, kun näkee konkreettisesti, miten omat haaveet ja unelmat pikkuhiljaa rakentuvat lavalle. Se tunne, kun kaikki se teksti, mitä esityksestä on joutunut kirjoittamaan ties mihin hakemukseen, konkreettisesti hahmottuu, on ollut suorastaan euforinen.
Haastavinta on ollut se, kun fyysisen työskentelyn ohella on pitänyt yrittää löytää henkistä ja fyysistä energiaa yhdistyksen hallinnollisiin tehtäviin.
Kuinka sinusta tuli sirkustaiteilija ja juuri jonglööri? Minkä ikäisenä aloit haaveilla sirkusurasta?
Harrastin nuorempana salibandya maalivahtina. Valmentaja kehotti minua opettelemaan jongleerausta osana koordinaatioharjoituksia. Pidin siitä niin paljon, että muutaman kuukauden päästä päätin lopettaa salibandyn harrastamisen kokonaan.
Samoihin aikoihin Tampereen kouluissa oli iso villitys harjoitella diaboloa. Se koukutti minut. Aloin harrastaa sirkusta Sorin Sirkuksella Tampereella. Muutaman vuoden harjoittelemisen jälkeen aloin haaveilla sirkusartistin urasta.
Tampereelta suuntasin Alankomaiden Rotterdamiin, missä suoritin sirkustaiteen kanditutkinnon päälajinani esinemanipulaatio ja tarkemmin diabolo. Koulussa tapasin kollegani Batist Van Baekelin, ja valmistuttuani vuonna 2021 aloimme haaveilla omasta yhdistyksestä.
Mikä on kaikkien aikojen lempilelusi? Miksi?
Sen täytyy olla Lego-palikat. Palikoissa yhdistyvät tutut hahmot ja teemat, mutta samalla niissä piilee mahdollisuus rakennella täysin omia rakennelmia. Se tunne, kun luo jotain tyhjästä on pysynyt itselläni läpi vuosien. Esitysten luominen osuu tähän samaan kategoriaan.
Minne Shenanigans suuntaa seuraavaksi?
Shenanigans nähdään loppuvuonna vielä Belgiassa. Vuonna 2024 esitys suuntaa ainakin Suomeen, Alankomaihin, Belgiaan ja Iso-Britanniaan. Lisäksi alamme luoda seuraavaa esitystämme Splash tammikuussa 2024.
Shenanigans Hurjaruuthin näyttämöllä 14.9.-19.9.2023. Ikäsuositus noin 6-v. alkaen.
Lue lisää tai osta liput!