Kaksi kasvihahmoa.
Marko Mäkinen

20.4.-27.4.2023

Jenni Kivelä ja Kiltit ihmiset: Strange & Special

Strange & Special on tanssin ja fyysisen teatterin rajapinnoilla liikkuva esitys. Mitä tapahtuu, kun kaksi erilajista kasvihahmoa kohtaa toisensa? Jenni Kivelän ja Jyrki Karttusen koomis-naivistinen duetto tutkii, pysymmekö toisillemme vieraslajeina. Ensi-ilta 20.4.

Strange & Special on itsenäinen jatko-osa koreografi Jenni Kivelän kiitetylle sooloesitykselle Strange Plant. Mitä tapahtuu, kun Strange Plant kohtaa vieraslaji Special Plantin? Onko toinen myrkyllinen? Kuinka pitkät juuret sillä on? Leviääkö se nopeasti? Tykkääkö sekin keväästä?

Kyseessä on kahden erilajisen kasvin naivistinen suhde. Duetto, joka kysyy miten pitkään olemme toisillemme vieraslajeja. Tutustumiseen asti? Silloin kun olemme eri mieltä? Aina?

Voiko kaksi erilajista kasvia kasvaa vierekkäin ja jakaa saman puutarhan?

Esityskieli on helppotajuinen englanti.

Strange Plant, Jenni Kivelä

Strange Plant on naivistinen hahmo, ihmisen ja huonekasvin välimaastossa.

Jenni Kivelä on helsinkiläinen koreografi, jonka töissä liike, teksti ja teatteri yhdistyvät moniulotteiseksi tanssiteatteriksi. Teosten maailmoja on kuvattu naivistisiksi, lempeiksi, humoristisiksi, ironisiksi, tarkkanäköisiksi, käsitteellisiksi, viihdyttäviksi, vilpittömiksi, herkkävireisiksi, monitasoisiksi ja yleisöystävällisiksi. Yhteistä teoksille on inhimillisyys ja tunnistettavuus.

Special Plant, Jyrki Karttunen

Special Plant on arvoituksen omainen hahmo, josta on vaikea saada selvää.  Hän voi olla tilaa valtaava rikkaruoho tai  ehkä joku, jonka Strange Plant puutarhaansa istutti. Special Plant tuo totisen Strange Plantin rinnalle leikkisyyttä ja jotain aniliininpunaista.

Jyrki Karttunen on alkujaan joensuulainen tanssitaiteilija ja koreografi. Karttunen on toiminut muun muassa Helsingin Kaupunginteatterin Helsinki Dance Companyn taiteellisena johtajana ja Helsingin Kaupunginteatterin pääkoreografina. Sittemmin Karttunen on halunnut palata juurilleen, tanssivaksi esiintyjäksi.

Työryhmä

Koreografi: Jenni Kivelä
Tanssijat: Jenni Kivelä, Jyrki Karttunen
Dramaturgi: Eira Virekoski
Äänisuunnittelija: Pauli Riikonen
Valosuunnittelija: Mia Kivinen
Pukusuunnittelija: Liisa Pesonen
Koreografinen assistentti: Ninu Lindfors
Tiedotusapu: Inari Pesonen
Tuotanto: Kiltit ihmiset ja Tanssiteatteri Hurjaruuth

Teosta ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto, Jenny ja Antti Wihurin rahasto sekä Helsingin kaupunki.  

Kaksi kasvihahmoa, joista toinen pitelee puutarhakirjaa.
Kuva: Marko Mäkinen

Hinnat ja lipunmyynti

26 € aikuinen
16 € lapsi (12–17-v.)
16 € alennuslippu (opiskelijat, työttömät, siviilipalvelus-/varushenkilöt)
16 € eläkeläinen
16 € teatterialan ammattilainen

Pääsylipun hinta on kiinteä eikä siihen lisätä toimitus- tai maksutapamaksuja.

Liput voi ostaa kätevästi Hurjaruuthin verkkokaupasta. Lisäksi lippuja voi ostaa Kaapelitehtaan Lasipihan infopisteestä (Kaapeliaukio 3) sekä Konttori-kahvilasta niiden aukioloaikoina.

Lisätietoa lipunmyynnistä

Sijainti ja saapuminen

Esitykset Hurjaruuthin kotinäyttämöllä Kaapelitehtaalla, Tallberginkatu 1 A, 2 krs. Suosittelemme saapumaan paikalle julkisella liikenteellä. Kattavat saapumisohjeet aluekarttoineen löydät Kaapelitehtaan sivuilta.

Saapuminen Kaapelitehtaan pääsisäänkäynnin eli Lasipihan kautta:

Kulje ensin lähes Lasipihan päätyyn. Nouse pari porrasta A-rappuun, jonka ovi löytyy oikeanpuoleisen seinän päädystä. Rappuaulasta pääset 2. kerrokseen portaita tai hissillä.

Esteetön kulku:

Kulje Lasipihan läpi Kaapelitehtaan sisäpihalle. Pääset B-portaan hissillä 2. kerrokseen. Ovien avauduttua kulje lasiovien läpi ja käänny oikealle. Jatka käytävän päähän.

Kulku onnistuu myös Tallberginkadun porttikongin kyljessä sijaitsevan kahvila Konttorin kautta. Porttikongista on luiska kahvilaan. Kulkemalla kahvilan läpi pääsee hissille. Nouse 2. kerrokseen. Huom! Voit kysyä neuvoa kahvilatyöntekijöiltä.

Lue lisää Kaapelitehtaan esteettömyydestä.

Lataa Kaapelitehtaan pohjakartta (pdf).

Palvelut

Vaatesäilytys: Hurjaruuthin oman lämpiön ja näyttämön yhdistävällä käytävällä on maksuton itsepalvelunarikka. Huom! Teatterimme ei vastaa naulakkoon jätetyistä vaatteista tai tavaroista.

Tarjoilut: Hurjaruuthin lämpiössä on ennen ilta- ja viikonloppunäytöksiä myynnissä muutamia herkkuja, esimerkiksi pillimehuja ja suklaata. Tarjoilut saattavat vaihdella. Huomaathan, että vastaanotamme vain korttimaksuja.

WC-tilat: Narikan vieressä on yhdistetty lastenhoitohuone-inva-wc sekä muita unisex-wc-tiloja.

Muuta esteettömyydestä: Katsomon edessä on pyörätuolipaikkoja (2 kpl). Meillä ei ole induktiosilmukkaa. Avustajan saa mukaan maksutta. Olemme Vammaiskorttikohde.

Jos mikä tahansa mietityttää, kysythän lisää asiakaspalvelustamme!

Osta liput

Ajankohta

20.4.-27.4.2023

Kesto

Noin 50 min

Liput

26 / 16 €

Paikka

Hurjaruuthin näyttämö, Kaapelitehdas

Ikäsuositus

Aikuisille ja nuorille 12-v. alkaen

Muuta

Esityskieli helppotajuinen englanti

Katso seuraavat esitysajat

Kuvia esityksestä Strange & Special

Kuvat: Marko Mäkinen

Käsiohjelma – Strange & Special

Ensi-ilta Hurjaruuthin näyttämöllä 20.4.2023. Näytöksiä 27.4.2023 saakka. Kesto noin 50 min.

Kaksi kasvihahmoa tanssii näyttämöllä.Kuva: Marko Mäkinen

Koreografin sana

Esitin vuonna 2021 sooloteosta Strange Plant, eikä siinä esittämäni samanniminen kasvihahmo ole irrottanut minusta otettaan. Strange Plant -hahmo on jokin puoli itsessäni; maastoutuva kasvi, lajinsa viimeinen edustaja, joka kadehtii, viihtyy näyttämön sivustalla ja tutkii pimeää puoltaan.

Strange & Special -teos syntyi halusta jatkaa Strange Plant -hahmon parissa työskentelyä jo tutuksi käyneen taiteellisen työryhmän kanssa. Strange & Specialissa Strange Plant saa seuraa: Kompostista nousee kasvi, jota Strange Plant ei muista edes istuttaneensa – vaikka toisaalta se taisi olla siellä myös viime kesänä.

Strange & Special -teos on ollut poikkeuksellinen projekti monessa mielessä. Sitä on rakennettu seitsemässä lyhyehkössä harjoitusjaksossa vuoden aikana. Harjoitusperiodi oli kuin loputon lyhyiden kiihdytyskaistojen sarja. Olen kantanut mukanani teosta pitkään ja harjoitellut sitä pieninä paloina kerrallaan. Muistellut ja unohtanut. Kuvitellut.

On ollut outoa kirjoittaa itselleen vastahahmoa. Vielä oudompaa on ollut olla näyttämöllä ja samaan aikaan ohjata ikään kuin sisältä käsin itseään ja toista. Olla sisällä teoksen maailmassa ja samalla katsoa sitä ulkopuolelta. Ohjaajan hattua onkin harjoitussalissa paljolti käytännön syistä kantanut dramaturgi Eira Virekoski.

Jos Strange Plant -hahmo vielä palaa tämän jälkeen näyttämölle, se tapahtuu kasviaiheisen teossarjan kolmannessa osassa Plants, Plants, Plants, joka nähdään lähitulevaisuudessa.

Jenni Kivelä

 

Esittelyssä Strange Plant ja Special Plant

Strange & Special -teos katsoo eri kulmista kahden erilajisen kasvin kohtaamista ja suhteen vaiheita. Siinä on läsnä pitkä yhteinen historia, koko suhteen muistopuutarha sekä ikuinen vieraus, vieraslajisuus toisen kanssa, maatuminen ja taas uudelleenkasvu. Special Plant -kasvihahmo kyseenalaistaa, tekee huomioita, ottaa tilaa. Strange Plant ei oikein saa siitä selvää.

  • Strange Plant, Jenni Kivelä

    Strange Plant on naivistinen hahmo, ihmisen ja huonekasvin välimaastossa.

    Jenni Kivelä on helsinkiläinen koreografi, jonka töissä liike, teksti ja teatteri yhdistyvät moniulotteiseksi tanssiteatteriksi. Teosten maailmoja on kuvattu naivistisiksi, lempeiksi, humoristisiksi, ironisiksi, tarkkanäköisiksi, käsitteellisiksi, viihdyttäviksi, vilpittömiksi, herkkävireisiksi, monitasoisiksi ja yleisöystävällisiksi. Yhteistä teoksille on inhimillisyys ja tunnistettavuus.

  • Special Plant, Jyrki Karttunen

    Special Plant on arvoituksen omainen hahmo, josta on vaikea saada selvää. Hän voi olla tilaa valtaava rikkaruoho tai ehkä joku, jonka Strange Plant puutarhaansa istutti. Special Plant tuo totisen Strange Plantin rinnalle leikkisyyttä ja jotain aniliininpunaista.

    Jyrki Karttunen on alkujaan joensuulainen tanssitaiteilija ja koreografi. Karttunen on toiminut muun muassa Helsingin Kaupunginteatterin Helsinki Dance Companyn taiteellisena johtajana ja Helsingin Kaupunginteatterin pääkoreografina. Sittemmin Karttunen on halunnut palata juurilleen, tanssivaksi esiintyjäksi.

 

Työryhmä

Koreografi: Jenni Kivelä
Tanssijat: Jenni Kivelä, Jyrki Karttunen
Dramaturgi: Eira Virekoski
Tekstit: Jenni Kivelä yhteistyössä Eira Virekosken ja Jyrki Karttusen kanssa
Äänisuunnittelija: Pauli Riikonen
Valosuunnittelija: Mia Kivinen
Pukusuunnittelija: Liisa Pesonen
Pukuompelu ja rekvisiitan valmistus: Saara Väre
Koreografinen assistentti: Ninu Lindfors
Tiedotusapu: Inari Pesonen
Tuotanto: Kiltit ihmiset ja Tanssiteatteri Hurjaruuth

Kiitokset: Taina Mäki-Iso, Ryhmäteatteri sekä teosta tukeneet Suomen Kulttuurirahasto, Jenny ja Antti Wihurin rahasto sekä Helsingin kaupunki.

 

 

Katso lisää esityskuvia galleriasta!

Seuraavat esitykset