Kaksi klovnia valkoisissa puvuissa reput selässä.

Kansainvälinen Klovnifestivaali Punainen helmi 8.–16.3.2024 tarjoaa katarttisen matkan ihmisen pikkumaisuutta sietävälle itsetutkiskelijalle

Punainen helmi on jälleen ajan hermolla! Lavalla nähdään mm. ensimmäinen tekoälyklovni, kuljetaan ympäristötuhosta lajikadon ja sellutehtaiden kautta parantamisrituaaleihin sekä kurkistetaan meistä jokaista vartovaan kalmistoon. Millainen oikein on nykyihminen ja olisiko tässä itsetutkiskelun paikka?

Feministisesti virittynyt Klovnifestivaali Punainen helmi 8.–16.3.2024 Kaapelitehtaalla tuo jälleen estradille klovnerian kiinnostavimpia tekijöitä kotimaasta ja maailmalta. Historian saatossa enemmistö klovneista on ollut miehiä, mutta Tanssiteatteri Hurjaruuthin kansainvälinen festivaali on vuosittain nostanut valokeilaan nais- ja muunsukupuolisia klovneja jo yli vuosikymmenen ajan.

Festivaalin avaa Kallo Collectiven & Teatteri Metamorfoosin satiirinen Into the Wild, jonka keskiössä on nykyihminen, selviytyjä, retkeilijä, marjanpoimija, sinä ja me. Hikeä tihkuen kuljemme ympäristötuhosta lajikadon ja sellutehtaiden kautta parantamisrituaaleihin ja täydelliseen hiljaisuuteen – ja siihen miten pitkälle ihmisen mukavuudenhalu voi suotuisissa olosuhteissa yltää.

Katsoja pääsee etenemään oivallisella itsetutkiskelumatkallaan, kun kuulee kalmiston kutsun ja hyppää seuraavaksi kokemaan Johanna Keinäsen ja Taru Kivisen Matriarkan, tanssinsekaisen monologin elämän ja kuoleman välitilasta. Kun Keinänen sukeltaa kaikkeen tyytymättömän lasinkeräilijälesken nahkoihin, kateus ja pikkusieluisuus sen kun tiivistyvät hänen ruumiinsa maatuessa. Nyt popparit esiin, taas on naapurihaudalla kauniimmat kukkaistutukset!

Italialainen Monia Baldini taas kutsuu vieraaksi palkittuun esitykseensä Be My Guest. Teoksen mukaan jokainen ihminen on kuin galaksi. Kuinka monta vierasta meistä kunkin sisällä asuu? Liity Monian kuuden persoonallisuuden seuraan ja seikkaile kohti itsesi hyväksymistä! Luvassa ikiaikaisia teemoja: epäonnistumista, unelmia, äitiyttä ja tabuja.

Aina ajankohtaista liikuntaakaan ei ole tänä vuonna unohdettu tekoälystä puhumattakaan. Huippujääkiekkoilijoiden ja tekoälyn innoittamassa kahden esityksen illassa nähdään Susanna Pukkilan Good game (work in progress) ja Joanna Bassin (Ranska/UK) AI Clown. Näistä ensimmäinen on virkistävä katsaus urheiluun ja kansalliseen identiteettiin. Se yhdistelee klovneriaa, dragia ja hahmokomediaa. We will win tonight!

Bassin AI Clown tutkii tapoja tulla klovniksi. Perinteisesti taidot ovat siirtyneet sukupolvelta toiselle. Sittemmin on ollut mahdollista opiskella klovnikouluissa ja -työpajoissa…mutta nyt asiat ovat muuttuneet radikaalisti, koska tekoäly on täällä. Sallikaa meidän esitellä ensimmäinen AI clown, tekoälyklovni.

Pääosin aikuisille suunnatun festivaalin ohjelmistoon lukeutuu lisäksi yksi lastenesitys, Satu Rekolan ja Nina Viitamäen JooEi! (ikäsuositus 4-vuotiaasta alkaen). Klovnikaveruksilla Nitalla ja Omelialla on keikkapäivä. Päivään mahtuu arkisia aikatauluhaasteita mutta myös onnekkaita sattumuksia.

Festivaali huipentuu tuttuun tapaan jo legendaarisiksi muodostuneisiin Punainen helmi -iltamiin, jotka tuovat yhteen klovnien miniesitykset. Illan juontavat komiikan moniottelijat Kaisa Niemi ja Johanna Keinänen.

Läpi festivaalin yleisöä palvelee festivaalibaari Hurjaruuthin yleisölämpiössä. Kolmena päivänä tarjoiluiden lomassa voi koettaa onneaan. Taina Mäki-Iso tarjoaa osallistavaa lähiklovneriaa numerossaan Madame T: Pelissä elämä. Kaikenikäisille soveltuvassa maksuttomassa peliluolassa onnenpyörä pyörii ja osumat paljastavat voittoja ja tappioita elämän eri osa-alueilta.

 

Ohjelmisto 8.–16.3.2024

Lue lisää festivaalin ohjelmistosta

Kallo Collective & Teatteri Metamorfoosi: Into the Wild
pe 8.3. klo 18 ja la 9.3. klo 19
Hurjaruuthin näyttämö

Keinänen & Kivinen: Matriarkka
la 9.3. klo 17 ja ma 11.3. klo 18
Turbiinisali

Monia Baldini (IT): Be My Guest
ti 12.3. klo 18 & ke 13.3. klo 19
Hurjaruuthin näyttämö

Satu Rekola & Nina Viitamäki: JooEi!
ke 13.3. ja to 14.3. klo 17
Turbiinisali

Susanna Pukkila: Good game & Joanna Bassi (FR/UK): AI Clown
to 14.3. klo 19 ja pe 15.3. klo 18
Hurjaruuthin näyttämö

Punainen helmi -iltamat 2024
la 16.3. klo 19
Hurjaruuthin näyttämö

 

Haastattelupyynnöt ja lehdistöliput:

Viestintä- ja markkinointipäällikkö Elina Keckman, elina.keckman@hurjaruuth.fi, 044 788 7012

Lehdistökuvat

Lataa kuva ·

Into the Wild klovnifestivaaleilla. Kuva: Majo Kurki

Lataa kuva ·

Into the Wild. Kuva: Majo Kurki

Lataa kuva ·

Matriarkka. Kuva: Karoliina Gavrilov

Lataa kuva ·

Matriarkka. Kuva: Karoliina Gavrilov

Lataa kuva ·

Be My Guest. Kuva: Camilla Canalini

Lataa kuva ·

Be My Guest. Kuva: Mario Lanini

Lataa kuva ·

Be My Guest. Kuva: Mario Lanini

Lataa kuva ·

JooEi! Kuva: Tanja Ahola

Lataa kuva ·

JooEi! Kuva: Tanja Ahola

Lataa kuva ·

Good game. Kuva: Marko Peltola

Lataa kuva ·

AI Clown. Kuva: Ladan Rezaelan