Kaksi kasvihahmoa tanssii.

Kansainvälistä tanssin päivää juhlitaan 29.4.: Elämä jatkuu ikuisesti, eikä tanssi lopu koskaan

Tanssin päivää vietetään joka vuosi ympäri maailmaa 29.4. Se on kunnianosoitus tanssille ja kehonkielelle, ihmisen vaistonvaraisimmalle kommunikaatiomuodolle. Tanssin päivän viikkoa juhlitaan erilaisin tapahtumin myös Suomessa.

Tanssin päivää on vietetty Suomessa jo vuodesta 1981 alkaen. Vuonna 1982 tanssin päivän juhlistaminen laajeni kansainväliseksi. Tanssin päivää ja viikkoa on perinteisesti juhlistettu erilaisin tapahtumin, gaaloin ja mielenosoituksin (lue lisää). Vuosien varrella hurjaruuthilaiset ovat päivän kunniaksi osallistuneet mm. Suomen tanssitaiteilijoiden liiton järjestämään lentopalloturnaukseen.

Tänä vuonna Tanssiteatteri Hurjaruuthissa esitetään tanssin päivän viikolla Jenni Kivelän ja Kilttien ihmisten leikkisää Strange & Special -duettoa (uutiskuvassa), jonka viimeinen näytös nähdään torstaina 27.4. Teos kulkee tanssin, fyysisen teatterin ja klovnerian rajapinnoilla muodostaen moneen suuntaan kurkottavan ja monimerkityksisen näyttämöteoksen.

Kansainvälinen teatteri-instituutti ITI julkaisee myös vuosittain tanssin päivän yhteydessä tanssin merkityksestä kertovan julistuksen. Tänä vuonna julistuksen on kirjoittanut kiinalainen tanssija-koreografi Yang Liping. Julistusta luetaan tanssin päivänä tanssinäytöksissä ja -teattereissa sekä tanssikouluissa.

Yang Liping: Kansainvälisen tanssin päivän viesti 2023

Kehonkieli on ihmisen vaistonvaraisin kommunikaatiomuoto. Vastasyntyneenä teemme käsillämme ja jaloillamme tanssillisia eleitä jo ennen kuin osaamme puhua. Tanssi syntyy tästä primitiivisestä kielestä.

Monenlaiset asiat saavat ihmiset tanssimaan. Kotikaupungissani isoäiti sanoi minulle kerran, että tanssi on tapa kiittää aurinkoa lämmön ja valon tuomisesta elämään. Kun on hyvä sato, yhteisö tanssii pelloilla iloisin sydämin ilmaistakseen kiitollisuutta maalle. Kun ihminen kohtaa rakastettunsa, hän voi tanssia kuin pyrstöhöyheniään levittelevä riikinkukko, jotta voittaisi tämän kiintymyksen. Sairauksia vastaan saatamme käyttää salaperäisiä tanssirituaaleja karkottaaksemme demonit.

Minun maailmassani tanssi on ollut olennainen osa elämää ja olemassaoloa lapsuudesta asti. Se on avannut väylän kommunikoida luonnon ja kaikkien elävien olentojen kesken.

Inspiroidun erityisesti luonnosta: kuun valon kirkkaudesta, riikinkukon höyhenpeitteestä, perhosen kuoriutumisesta kotelostaan, tavasta, jolla sudenkorento hipoo veden pintaa, kuinka muurahaiset muodostavat jonoja…

Oppiminen luonnosta ja ajatus ihmisen ja maailmankaikkeuden yhtenäisyydestä ovat osa idän filosofiaa, viisautta ja estetiikkaa. Nämä opit ovat myös taiteeni henkinen ydin. Ihmisinä meidän tulee kunnioittaa luontoa, oppia luonnosta ja harmonisoitua luonnon kanssa, aivan kuten maa, vuoret ja taivas. Tanssijoiden ja koreografien tulee kuunnella tarkemmin maailman iloja ja suruja ja täydentää tanssin avulla vuoropuhelua luonnon ja elämän kanssa.

Tänään kutsun kaikki yhdessä tanssimaan ja ilmaisemaan rakkautensa, taivasta ja maata ylistäen.

Elämä jatkuu ikuisesti, eikä tanssi lopu koskaan.

Yang Liping

(Suomennos on Tanssin tiedotuskeskuksen tekemä lyhennelmä julistuksen englanninkielisestä versiosta.)

Videolla kansainvälisen tanssin päivän viestin lukee sen kirjoittanut Yang Liping.