Kaksi kasvihahmoa.

Kasvihahmot kukkivat, maatuvat ja taistelevat vallasta: Strange & Special ensi-illassa 20.4.

Jenni Kivelän ja Jyrki Karttusen koomis-naivistinen duetto tutkii, miten myrkyllisesti kohtaamme vieraslajin ja pystymmekö kukkimaan samassa puutarhassa. Tanssin ja fyysisen teatterin rajapinnoilla liikkuva lastenesitys aikuisille saa ensi-iltansa Hurjaruuthin näyttämöllä 20.4.2023.

If I pick you up, I should remember to handle you upside down, otherwise you nuupahdat.

Strange & Special on itsenäinen jatko-osa Jenni Kivelän kiitetylle sooloteokselle Strange Plant (2021). Strange Plant -esityksessä hassulla äänellä puhuva naivistinen kasvihahmo ihmetteli puutarhaansa, oli lajinsa viimeinen edustaja, maastoutui huoneen nurkkaan ja tutki pimeää puoltaan.

Strange & Special -esitys jatkaa Strange Plant -hahmon kanssa leikkimistä ja tuo sen rinnalle toisen kasvihahmon, Jyrki Karttusen Special Plantin. Mitä tapahtuu, kun Strange Plant kohtaa vieraslajin? Onko toinen myrkyllinen? Kuinka pitkät juuret sillä on? Leviääkö se nopeasti? Tykkääkö sekin keväästä?

“Strange Plant ja Special Plant ovat itäneet samassa puutarhassa jääkaudelta asti tai ainakin viime kesästä. He elävät muistopuistossa, jossa muistot syttyvät kehon asennoista, eleistä ja ympäröivästä tilasta. Muistot sekoittuvat ja kietoutuvat heidän ympärilleen kuin juuret. He elävät tragikoomista rakkaustarinaa, jossa lohduttaa se, ettei maatuminen ole loppu vaan uusi alku”, kertoo teoksen koreografi ja esiintyjä Jenni Kivelä.

Strange & Special -esitys kuvaa kahden kasvin naivistisen suhteen. Mitä tapahtuu kun kaksi erilajista kasvia yrittää kasvaa vierekkäin ja jakaa saman puutarhan?

“Duetto kysyy, miten pitkään olemme toisillemme vieraslajeja. Tutustumiseen asti? Silloin kun olemme eri mieltä? Aina? Entä minkälaisia vaiheita suhteen kiertokulku sisältää? Maatumista aina uudestaan ja uudestaan? Ja sitten jälleen uuden kukinnon kasvattamista?” teoksen dramaturgi Eira Virekoski pohtii.

Teos kulkee tanssin, fyysisen teatterin ja klovnerian rajapinnoilla muodostaen moneen suuntaan kurkottavan ja monimerkityksisen näyttämöteoksen. Naivistinen visuaalisuus ja ote näkyvät dueton maailmassa. Esitys on samaan aikaan sekä vakava että koominen, syvällisen tutkiva ja vilpittömän leikkisä.

“Strange Plant ja Special Plant on kaurismäkeläinen parivaljakko, joka hakee välilleen tasapainoa sitä kuitenkaan löytämättä. Kahdenvälisyys on haastavaa niin tosielämässä kuin näyttämölläkin. Suhteen osapuolet väistämättä määrittävät toisiaan olemisellaan ja olemuksellaan”, kommentoi Jenni Kivelä.

Do you think people would recognize us, we look so different now in the end of the summer.

Strange Plant, Jenni Kivelä

Strange Plant on naivistinen hahmo, ihmisen ja huonekasvin välimaastossa.

Jenni Kivelä on helsinkiläinen koreografi, jonka töissä liike, teksti ja teatteri yhdistyvät moniulotteiseksi tanssiteatteriksi. Teosten maailmoja on kuvattu naivistisiksi, lempeiksi, humoristisiksi, ironisiksi, tarkkanäköisiksi, käsitteellisiksi, viihdyttäviksi, vilpittömiksi, herkkävireisiksi, monitasoisiksi ja yleisöystävällisiksi. Yhteistä teoksille on inhimillisyys ja tunnistettavuus.

Special Plant, Jyrki Karttunen

Special Plant on arvoituksen omainen hahmo, josta on vaikea saada selvää. Hän voi olla tilaa valtaava rikkaruoho tai ehkä joku, jonka Strange Plant puutarhaansa istutti. Special Plant tuo totisen Strange Plantin rinnalle leikkisyyttä ja jotain aniliininpunaista.

Jyrki Karttunen on alkujaan joensuulainen tanssitaiteilija ja koreografi. Karttunen on toiminut muun muassa Helsingin Kaupunginteatterin tanssiryhmän Helsinki Dance Companyn taiteellisena johtajana ja Helsingin Kaupunginteatterin pääkoreografina. Sittemmin Karttunen on halunnut palata juurilleen, tanssivaksi esiintyjäksi.

Työryhmä

Koreografi: Jenni Kivelä
Tanssijat: Jenni Kivelä, Jyrki Karttunen
Dramaturgi: Eira Virekoski
Äänisuunnittelija: Pauli Riikonen
Valosuunnittelija: Mia Kivinen
Pukusuunnittelija: Liisa Pesonen
Koreografinen assistentti: Ninu Lindfors
Tiedotusapu: Inari Pesonen
Tuotanto: Kiltit ihmiset ja Tanssiteatteri Hurjaruuth

Teosta ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto, Jenny ja Antti Wihurin rahasto sekä Helsingin kaupunki. 

Jenni Kivelä ja Kiltit ihmiset: Strange & Special, näytökset 20.–27.4.

Hurjaruuthin näyttämö, Kaapelitehdas, Helsinki (Tallberginkatu 1 A, 2. krs)

20.4. klo 19 | Ensi-ilta
22.4. klo 17
23.4. klo 14
25.4. klo 17
27.4. klo 18

Kesto noin 45 min.
Esityskieli helppotajuinen englanti.
Ikäsuositus aikuisille ja nuorille (12+).
Liput 26 / 16 €.

Lehdistökuvien julkaisu 18.–19.4. tällä sivulla. 

Esityksen verkkosivu

Yhteydenotot ja haastattelupyynnöt:

Elina Keckman
viestintä- ja markkinointipäällikkö
Tanssiteatteri Hurjaruuth
puh. +358 44 788 7012
elina.keckman@hurjaruuth.fi

Lehdistökuvat
Lataa kuva ·

Kuva: Marko Mäkinen

Lataa kuva ·

Kuva: Marko Mäkinen

Lataa kuva ·

Kuva: Marko Mäkinen

Lataa kuva ·

Kuva: Marko Mäkinen

Lataa kuva ·

Kuva: Marko Mäkinen

Lataa kuva ·

Kuva: Marko Mäkinen

Lataa kuva ·

Kuva: Marko Mäkinen

Lataa kuva ·

Kuva: Marko Mäkinen