Tanssiteatteri Hurjaruuthissa aloitti tänä syksynä työnsä uusi yleisötyöntekijämme Pauliina Aladin. Mitä nyt kuuluu, Pauliina?
Mikä on oma suhteesi yleisötyöhön ja mitä yleisötyö oikein on?
Yleisötyö on minulle yleisön, osallistujien ja asiakkaiden kohtaamista. Tavoitteenani on auttaa ja vahvistaa taiteen kokijoiden kosketusta ja osallisuutta taiteeseen. Keskeisenä ajatuksena on lasten, nuorten ja perheiden yhdenvertainen oikeus taiteeseen ja kulttuuriin.
Minulle yhteys yleisöön ja yleisön kanssa toimiminen on välttämättömyys ja toimintatapa. Yleisötyö ja yhteisöllinen työ on ollut tärkeä osa tanssitaiteilijan ja sosiaalisen sirkuksen ohjaajan työtäni, ja se on näkynyt työssäni monin eri tavoin. Olen esimerkiksi kuljettanut lapsia ja nuoria mukana taiteellisissa prosesseissa, kuullut kohderyhmiä tanssiesitysten tekoprosesseissa, kutsunut yleisöä seuraamaan ja vaikuttamaan taiteelliseen työhön ja pitänyt yleisökeskusteluja esitysten yhteydessä. Olen jalkautunut yhteisöihin taiteilijana ja taidepedagogina ja vienyt esityksiä teatteritilojen ulkopuolelle.
Näen yleisötyöntekijän yhteensaattajana ja rakentajana, joka avustaa osallistujia ja taidetta heidän kohtaamisessaan. Jonakin sellaisena kuin kehon kemialliset viestinviejät eli välittäjäaineet, jotka saavat hermoston, lihakset, elimet ja solut viestimään toistensa kanssa. Viestinviejän tukena ovat moninaiset kommunikaation tavat, eri taiteenlajit ja taidekasvatuksen menetelmät.
Yleisötyö Tanssiteatteri Hurjaruuthissa sisältää esimerkiksi yleisötyöntekijän osallistumisen taiteelliseen suunnitteluryhmään, esityksiin liittyviä sirkus- ja tanssityöpajoja, keskustelutilaisuuksia sekä itsenäisiä hankkeita. Perustana on Hurjaruuthin yli 40-vuotinen työ tanssin, sirkuksen ja yleisötyön aloilla. Monipuolinen työ Hurjaruuthin esitysten yhteydessä ja yleisötyöprojektien parissa on antoisaa ja antaa minulle mahdollisuuden todistaa taiteen merkityksellisyyttä.
Miten yleisötyö näkyi ja näkyy Vuodenajat-esityksessämme, jota esitetään vielä 22.2.-15.3.?
Syksyllä ensi-iltansa saaneen Vuodenajat-esityksen yleisötyökokonaisuus alkoi esityksen teemoihin ja musiikkiin pohjautuvilla työpajoilla, joita pidettiin varhaiskasvatuksen ja peruskoulun omissa tiloissa. Osallistujien oli turvallista tutustua esitykseen omassa ympäristössään ja tulla sen jälkeen katsomaan jo hivenen tutuksi tullut esitys Hurjaruuthin näyttämölle.
Ryhmät ja kaikki muutkin katsojat pääsivät syksyllä osallistumaan yhteisöllisen Pahvila-pahvikaupunki-installaation rakentamiseen Hurjaruuthin lämpiössä. Esityksen lavastuksen – eli pahvin – materiaaliin ja kierrätysajatukseen liittyvä yhteinen askartelu oli todella suosittua. Rakentunutta kaupunkia pääsee katsomaan aina kevään esitysjakson loppuun saakka (esitysten yhteydessä, kun lämpiömme on avoinna). Nyt keväällä lapset pääsevät askartelemaan kaupunkiin asukkaita!
Esitykseen sisältyi myös yleisön kaverin rooli. Yleisön kaveri tuli tutuksi katsojille jo ennen esitystä lämpiössä, kulki katsomaan esitystä yleisön kanssa ja ohjasi katsojien mielet ja kehot väliaikamaiselle tauolle kesken esityksen. Keväällä kahden näytöksen jälkeen (6.3. ja 11.3.) järjestetään lisäksi taiteilijatapaamiset.
Kevätkauden Vuodenajat-liput ovat nyt myynnissä. Ensimmäisillä arkiaamunäytöksiin liput ostaneilla lapsiryhmillä on mahdollisuus päästä myös ilmaiseen työpajaan!
Millaisissa hankkeissa Hurjaruuth on tällä hetkellä mukana?
Hurjaruuth on mukana valtakunnallisessa Taidetestaajat-kulttuurikasvatusohjelmassa sekä helsinkiläisessä Kulttuurin kummilapset -kokonaisuudessa.
Taidetestaajat on Suomen suurin kulttuurikasvatusohjelma. Se tarjoaa kaikille Suomen kahdeksasluokkalaisille ja heidän opettajilleen 1–2 taidevierailua lukuvuodessa. Toiminta tavoittaa vuosittain yli 65 000 henkeä, kaikista Suomen kunnista. Hurjaruuth on ollut mukana Taidetestaajissa vuodesta 2018 alkaen. Tarjoamme taidetestaajien vierailukohteeksi Talvisirkuksen, Suomen suurimman vuosittaisen nykysirkusesityksen. Tähän mennessä Talvisirkusta on käynyt katsomassa yhteensä yli 30 000 kahdeksasluokkalaista.
Hurjaruuth toimii myös vuonna 2022 syntyneiden helsinkiläisten lasten kulttuurikummina. Jokaisella vuonna 2020 tai sen jälkeen syntyvällä helsinkiläisellä lapsella on oma kulttuurikummi. Kummin avulla lapsi ja hänen perheensä saavat henkilökohtaisen kosketuksen taiteeseen. Kulttuurikummi kutsuu lapsen joka vuosi vähintään kahteen tapahtumaan. Maksuttomat tapahtumat tukevat lapsen kehitysvaihetta ja perheen hyvinvointia. Kummius jatkuu siihen asti, kunnes lapsi aloittaa koulun.
Miltä Hurjaruuthin yleisötyö voisi tulevaisuudessa näyttää ja mitkä ovat sen tavoitteet?
Tavoitteenamme on lasten, nuorten ja heidän aikuistensa kanssa yhdessä kehitettävä lasten- ja nuortenkulttuuri. Toiveenamme on vahvistaa lasten ja nuorten aktiivista toimijuutta oman kulttuurinsa kehittämisessä. Tavoitteenamme on paitsi helpottaa luoksemme pääsyä, myös jalkautua yhteisöjen luokse Kaapelitehtaan ulkopuolelle.
Tulevaisuuden näkymässä sirottelemme teoksia ja yleisötyöpajoja yhteisöihin ja tapahtumiin ja teemme yhä enemmän yhteistyötä varhaiskasvatuksen, koulujen ja paikallistoimijoiden kanssa. Tavoitamme uusia yleisöjä ja mahdollistamme heidän pääsynsä luoksemme Kaapelitehtaalle. Olemme osa niin kansallista kuin kansainvälistä yleisötyön verkostoa ja jaamme opettajille ja muille ammattilaisille hyviä käytäntöjämme taidekasvatuksen tueksi. Rakennamme kokonaisuuksia, jotka koskettavat lapsia, nuoria ja perheitä, sekä aikuisia, jotka työskentelevät lasten ja nuorten kanssa.
Tervetuloa Hurjaruuthiin, nähdäänhän pian!